Inspekcija: 18 nelegalnih igraonica u Srbiji, petina zaposlenih radila na crno

Jedna petina radnika u oko 350 igraonica u Srbiji, koje je kontrolisala Inspekcija za rad, radilo je „na crno“, a otkriveno je i 18 nelegalnih igraonica, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Neregistrovane igraonice su otkrivene u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću, a inspektori su svima naložili da pokrenu postupak za upis u registar i zabranili da rade do ispunjenja propisanih uslova.

Inspekcija je izvršena od 2. do 4. februara, a od 764 zatečena radnika 163 nisu imala ugovore o radu, niti su bili prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, navodi se u saopštenju.

Inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i devet prekršajnih naloga za dela za koja je predvidjena novčana kazna. Oni su doneli i 83 rešenja kojima se nalaže otklanjanje nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i 54 rešenja kojima je poslodavcima naloženo da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar