Isplivali prvi dokazi o krađi beba u Srbiji

Reč je o dečaku koji živi u okolini Aleksinca i koji je po rođenju dat na usvajanje.

Tridesetosmogodišnji muškarac koji je po rođenju dat na usvajanje obratio se Udruženju za istinu i pravdu o bebama kako bi saznao ko su mi biološki roditelji.

Dokumentacija do koje su došli sadrži, kaže Radiša Pavlović, član Komisije Vlade Srbije za istraživanje slučajeva nestalih beba, niz nelogičnosti – prva je: dva upisa rođenja.

„Ali i podaci koji se nalaze na prijavi su izmišljeni, ime majke. Zahtev za izmenu upisa pravila opet bolnica, gde se navode razlozi zašto nisu podaci iz prve prijave tačni, ali je simptomatično da im oni i drugi put šalju netačne podatke“, rekao je Pavlović za RTS.

Uvidom u matične knjige rođenih u opštini Aleksinac, kao i ostalim bazama podataka, utvrđeno je, kažu u Udruženju, da žena koja se vodi kao majka deteta – ne postoji.

„Dete je oteto, to je činjenica“, naglašava Milanka Momčilović iz Udruženja za istinu i pravdu o bebama. „Sad je upravo poenta da nađemo ženu kojoj je dete oteto“, ističe Milanka.

U Udruženju upozoravaju da se u prvoj prijavi rođenja navodi i ime oca, dok ga u drugoj nema. U Centru za socijali rad u Aleksincu, gde je usvojenik tražio svoj dosije, rečeno im je, tvrde, da dokumenta od 1975. do 1986. godine ne postoje.

Zbog sumnje u postojanje krivičnog dela, Radiša Pavlović očekuje da će Policijska uprava u Kruševcu dostaviti informacije nadležnom tužilaštvu.

U kruševačkoj bolnici potvrdili su da će članu Vladine komisije dostaviti porođajni protokol, i da će se oglasiti po okončanju slučaja.

(RTS, Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krađa beba
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • GAJIC RADOMIR

    Ovo je pre 38 godina bila maloletnička trudnoća. Kako do braka nije došlo a ya prekid trudnoče prošlo je vreme a pred devojkom je bio život nešto je moralo da se uradi. Roditelji i rodbina uz pomoć struke rešili su problem. Dete je dato u Aleksinac na usvajanje. Devojka zaboravila mladalačke ludosti, Kasnije se udala i živi normalan poroidićni život. Nesudjeni mladoženja i otac možda je posle otiđao na rad u inostranstvo osnovao porodicu i zaboravio mladalaćke ludosti. Tada se tako u Srbiji živelo i tako su se rešavali ti problemi roditelji i svo ostali akteri u rešavanju ovakvih problema su verovatno pokojni, Srbija je krenula nekim drugim putem patrijahalna zajednica više ne kroji sudbinu drugima, sex više nije vrhunska zabava i tabu tema, a sagledavanje prošlih vremena sa novim shvatanjim samo stvara ružnu sliku a jednom teškom prošlom vremenu.