ITU: Dodelom pozivnog broja se ne prejudicira status

Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) potvrdila je da je pozivni broj + 383 od danas ustupljen za teritorijalnu oblast Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Istovremeno, ITU će u svojim tehničkim dokumentima, svaki put kada koristi pojam Kosovo, stavljati fusnotu kojom se naglašava da ta oznaka ne prejudicira status južne srpske pokrajine, navodi se u pismu generalnog sekretara ITU ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću u koje je Tanjug imao uvid.

Kao što je dogovoreno, svaki put kada se navodi „Kosovo“ u tehničkim aneksima ITU, to će biti propraćeno fusnotom kojom se ne precizira status, što je u skladu sa rezolucijom 1244, kaže se u pismu.

Generalni sekretar ITU Haolin Zhao čestitao je srpskim organima vlasti na učinjenom napretku posle intenzivnog pregovaranja koje je trajalo skoro tri godine i da je ponosan što je ta organizacija doprinela tom procesu i zadovoljavajućem rešenju za sve strane.

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić naveo je ranije da je pozivni broj +383 u vlasništvu Srbije i da je dodeljen KiM kao geografskoj, a ne međunarodnoj oblasti.

Srbija je, na osnovu sporazuma postignutog u Briselu, pozivni broj +383 dodelila „geografskoj oblasti Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija“, a deo dogovora je da se u aneksu tehnicke dokumentacije ITU ta teritorija navodi pod nazivom Kosovo, ali sa zvezdicom i fusnotom koja glasi „ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti“, preneo je 13. decembra list Koha, koji je imao uvid u pismo koje je Srbija uputila ITU.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas u Kosovskoj Mitrovici da je „Telekom Srbija“ dobio punu licencu za poslovanje na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.

Đurić je novinarima rekao da će danas razgovarati sa ljudima iz Telekoma Srbije i obavestiti ih da je Telekom Srbija dobio punu licencu za poslovanje na Kosovu i Metohiji.

„Preneću ljudima da je Telekomu Srbije danas uručena puna licenca za poslovanje na čitavoj teritoriji KiM i razgovaraćemo o budućim planovima za razvoj te kompanije, za koju očekujem da već za nekoliko meseci uzme značajan deo tržišta u južnoj srpskoj pokrajini“, rekao je Đurić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pozivni brojstatus Kosova
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Gavrilo Popovic

    Pozivni broj za Sloveniju +386, za Hrvatsku +385, za Bosnu i Hercegovinu +387, za Crnu Goru +382, za Makedoniju +389, za Kosovo +833. Ja tu ne vidim nikakvu razliku u nicmu.