Izložba, Zajedno protiv (m)raka, na Kalemegdanu (VIDEO)

Mesec mart je mesec posvećen ženama i to onim koje se bore protiv karcinoma dojke. Uoči Nacionalnog dana borbe protiv raka 20. marta, u Beogradu je otvorena izložba Zajedno protiv (m)raka.

Prof. dr Lazar Popović sa Instituta za onkologiju Vojvodine kaže da izložba treba da ukaže na to da žene u Srbiji veoma često oboljevaju od karcinoma dojke, ali da je još više poražavajuća činjenica da one umiru od te vrste karcinoma.

„Po broju obolelih mi smo negde u evropskom proseku, ali smo nažalost drugi po broju umrlih žena od karcinoma dojke. Dve su stvari jako bitne, da skrining za karcinom dojke postane dostupniji, da se veći broj žena odaziva na skrining za karcinom dojke i da na taj način možemo bolest otkriti ranije i u većem procentu izlečiti. Druga stvar, skoro 1.500 žena u Srbiji se godišnje leči od metastatskog karcinoma dojke. To je neizlečiva bolest koja je nekada bila fatalna, a danas se inovativnim lekovima od te jedne neizlečive bolesti, kratkotrajne, napravi dugotrajna bolest kao što su bolesti srca, šećerna bolest“, kaže doktor Popović.

Da bi se to uradilo potrebna je dostupnost inovativnim terapijama koje su dostupne u svim evropskim zemljama i u većini zemalja regiona, jedino u Srbiji, kako ukazuje profesor, žene nemaju tu terapiju.

Organizator izložbe je Ženski centar “Milica”, dok je autor umetnik Nebojša Babić koji je kroz fotografije devet žena iz različitih krajeva Srbije pokazao kakva je njihova borba kroz mrak i koliko je velika njihova pobeda kada osvajaju život, kaže Vesna Bondžić iz centra “Milica”.

„Mi smo zahvalni što je kroz kameru uspeo da pokaže onaj trenutak suočavanja žena sa mrakom. Žena koja se, napipavši promenu na dojci, suoči sa nečim za šta nije spremna. U tom trenutku žene nemaju dovoljnu podršku sistema, nemaju podršku društva, nemaju podršku porodice. Jedni nemaju kapaciteta da to podrže, a drugi ne znaju na koji način, tako da žena u tom mraku ostaje sama. Mi smo vam pokazali kako se osećamo u tom trenutku.“

Poruka izložbe je da žene nisu same, ali i da se nastavlja borba kako bi svaka od njih imala jednaku mogućnost da dobije terapiju kao što to mogu žene u okruženju.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar