Izrečeno 28 discilinskih mera protiv carinika u 2016.

Tokom 2016. godine, protiv carinika je izrečeno 28 disciplinskih mera, a kao ishod toga, sa radnog mesta udaljeno je šest zaposlenih, dok je protiv 35 carinskih službenika podnet predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, piše danas „Politika“.

U Upravi carina za taj list kažu da ima problema sa korupcijom, ali da su priče o velikom broju korumpiranih u njihovim redovima zablude nastale tokom devedesetih godina prošlog veka.

„Jednom ukorenjene predrasude teško se menjaju, uprkos jasnim i merljivim pomacima koji su u carinskoj službi od tada napravljeni“, tvrde u Upravi carina.

Policija je pre dva dana uhapsila 16 službenika sa ispostave Dobanovci i Terminala Beograd, kao i rukovodioca jedne firme, podseća Politika.

Svi se oni terete da su počinili krivična dela nesavesnog rada u službi i poreske utaje.

Njihovim delovanjima je, prema policiji, budžet Srbije oštećen za više od 11,5 miliona dinara, dok je roba završila na crnom tržistu.

Kako navodi Uprava carina, poseban izazov u borbi protiv korupcije predstavljaju niske zarade državnih službenika, a carinici se nalaze na samom začelju sa mesečnim primanjima od 38.000 dinara, a preko njihovog rada puni se 44 odsto državnog budžeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

carina
Komentari (0)
Dodaj komentar