Izvršitelji će pleniti imovinu zbog TV pretplate?

Cena TV takse na mesečnom nivou iznosiće 500 dinara – 6.000 dinara godišnje. Na dugove će se naplaćivati kamata, a ko ne izvrši svoje obaveze, biće mu oduzeta imovina.

Građanima koji ne budu plaćali novouvedenu televizijsku taksu koja je najavljena od januara, dugovanja uz obračunate kamate naplaćivaće sudski izvršitelji, mada se još ne zna kako će sistem prinudne naplate funkcionisati, što unosi dodatnu konfuziju među građane, prenose beogradski mediji.

„Zakon predviđa da građani moraju da plaćaju TV taksu, a dugovi i kamate će se naplaćivati preko sudskih izvršitelja koji će najverovatnije pleniti imovinu, ali se još ne zna tačno kako će se ići sa tom naplatom. Da li će ljudima na selu oduzimati i prasići zbog TV takse?“ pita se predsednik Upravnog odbora RTS-a Zoran Popović.

Do kraja ove godine na adrese građana stići će 12 uplatnica koje će ličiti na one za fiksnu telefoniju. Njihova naplata bi po zakonu trebala da počne u februaru 2016. godine za januarski račun.

– Institucije kao što su škole i bolnice biće izuzete od naplate. Takođe i invalidi mogu da izbegnu plaćanje, ali samo ako se na njih vodi brojilo i ako su jedini hranioci porodice. To je loše definisano u zakonu, jer šta ćemo sa decom koja su bolesna, kaže Popović.

Direktor RTS-a Dragan Bujošević juče nije želeo da komentariše novu TV taksu, a komentar nije imao ni na sistem prinudne naplate.

Čini se da rukovodstva RTS i RTV najviđe brine stepen naplate takse, a imaju problem što im nije jasan mehanizam prinudne naplate, pa su zato juče održali sastanak sa Komorom izvršitelja.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rtsTv pretplata
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • umorni borac

    Samo neka se izvršitelj pojavi na kapiji, pas će mu pokazati ko izvršava naredbu, čekam ih.