Jevtić pozvao Srbe da ostanu u S. Grackom

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je danas da vandalski čin skrnavljenja spomen ploče stradalim Srbima iz Starog Gracka kod Lipljana ne treba da utiče na njihovu odlučnost da opstanu u selu.

Jevtić je danas posetio Staro Gracko i razgovarao sa okupljenim Srbima nakon sinoćnjeg incidenta u kome je stradalim žeteocima polomljena spomen ploča koja se nalazi na zidu Osnovne škole „Braća Aksić “ i ispisan preteća poruka „ HAKMARRJA“ – (Osveta).

Jevtić je tom prilikom rekao da je u Staro Gracko došao da ljudima kaže da ne budu obeshrabreni i da su predstavnici Srba kako u kosovskim institucija i predstavnici Kancelarije za KiM Vlade Srbije tu da na svaki način pruže podršku.

„Ono što se noćas desilo je svakako za svaku osudu. Ja danas neću izgovarati bilo kakve teške reči ali ću tražiti odgovornost. Bio sam u prilici da razgovaram pre svega sa organima bezbednosti, tražio sam od njih da učine sve na zaštiti srpskog stanovništva na Kosovu, ne samo ovde u Starom Gracku”, rekao je jedan od dvojice srpskih ministara u Vladi Kosova.

Poruka koje je ispisana ovde je nešto što dodatno zabrinjava, rekao je on ističući da polomljena tabla i sam vandalski čin svakako da je na neki način rezultat činjenice da još uvek ne znamo ko su ubice četrnaest žetelaca u Starom Gracku.

Mislim da postoji potreba da se oko ovog, ali i svih nerasvetljenih zločina otvori ponovo istraga jer će na taj način biti poslata poruka da će pravda pobediti, da će iako, je pravda spora, kazna za one koji su učinili zločine konačno stići”, rakao je Jevtić.

On je u Starom Gracku pozvao na mir i suživot, jer kako je rekao samo se na taj način može graditi bolja budućnost i pozvao svoje kolege u Vladi Kosova da zajedno rade na smirivanju napete situacije.

„ Ne treba da nevećinski narod bude koletelarna šteta usled političkih nesuglasica unutar albanskog naroda. Vreme sukoba i vreme nasilja treba da ostane iza nas. Oni koji su činili zločine, bilo kom narodu da pripadaju trebaju za te zločine da odgovaraju i tu nemamo nikakve dileme”, rekao je Jevtić.

Dokle god zločinci budu na slobodi postojaće prostor da nam se ovakvi vidovi nasilja i sejanje mržnje i straha ponavljaju i mi ćemo insistirati da zajednički radimo na tome da se odgovorni za svako nedelo kazne, jer će to biti jedini način za bolju budućnost koju svi mi očekujemo da imamo svi zajedno. Sve drugo će voditi ka daljim podelama, netoleranciji i problemima“, smatra Jevtić.

On je rekao da posebno zabrinjava i to što se incident desio u dvorištu škole koju pohađa značajan broj dece i da je očigledno da postoji radiklana grupa ljudi koja želi da se sa ovih prostora protera i ovo malo srpskog naroda kojeg je ostalo.

On je pozvao predstavnike Međunarodne zajednice da pomognu da se ovi problemi što pre reše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

GrackoJevtićSrbi
Komentari (0)
Dodaj komentar