Još 10 dana: U maju više od 3.000 zahteva za zamenu vozačkih dozvola

Više od 3.000 korisnika podnelo je od početka maja do danas, zahtev za zamenu stare papirne za novu kartičnu vozačku dozvolu putem nacionalnog Portala eUprava (www.euprava.gov.rs) , saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i loklane samouprave (MDULS).

Kako je navedeno, usluga eVozačka, u poslednje tri nedelje, ima stalni trend rasta iako je jedna od kompleksnijih na Portalu eUoprave i ima izvesna ograničenja u upotrebi.

Podseća se da je krajnji zakonski rok za pribavljanje nove vozačke dozvole 10. jun i pozivaju građani da preko nacionalnog Portala eUprava podnose zahteve kako bi izbegli gužve i šaltere.

Preko eVozačke moguće je podneti zahtev samo za izdavanje prve kartične dozvole.

U saopštenju se ističe da je eVozačkoj moguće pristupiti preko pretraživača „Internet Explorer“, a za elektronsko podnošenje zahteva neophodni su čipovana lična karta i čitač kartičnih dokumenata.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović kazao je da podnošenje zahteva preko eUprave nije moguće za vozače kojima je pravo upravljanja motornim vozilima ograničeno ili dozvola izdata na kraći rok po uverenju o zdravstvenoj sposobnosti, naglašavajući da eVozačku ne mogu koristiti građani stariji od 65 godina života, kao ni oni koji pored stare imaju i vozačku dozvolu izdatu od strane druge države.

Stojanović je dodao da se procenjuje da će u naredne dve nedelje više od 180.000 vozača, koji još uvek nisu ušli u proceduru, podneti zahtev za izdavanje nove kartične vozačke legitimacije i da je zbog toga važno da građani ne čekaju „poslednji čas“, kako ne bi napravili kolaps na šalterima ili Portalu.

Građanima je omogućeno da preko eVozačke , bez dolaska u policijsku stanicu, zamene vozačke dozvole putem Interneta, a kako se precizira u saopštenju nakon što zahtev uspešno pošalju preko Portala eUprave i uplata taksi bude proknjižena, korisnik dobija informaciju da se njegova vozačka dozvola nalazi u policijskoj stanici, prema mestu prebivališta, i da može da je podigne.

Ova usluga u rad je prvi put puštena aprila 2014. godine i od tada je uslugu MUP-a, eVozačke iskoristilo više od 8.000 korisnika nacionalnog Portala eUprava, odnosno u 2016. njih 576, a od početka 2017. do danas više od 4.000.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rok za zamenuvozacka dozvola
Komentari (0)
Dodaj komentar