Juniori „Radničkog“ igrali fudbal sa mladim migrantima

NIŠ – U dvorištu Zavoda za vaspitanje omladine u Nišu danas su juniori FK „Radnički“ iz Niša i maloletni migranti bez pratnje iz Irana i Avganistana i drugi korisnici Zavoda odmerili snage u malom fudbalu.

Umesto intoniranja državnih himni, početak meča obeleželi su zvuci violine u izvođenju sedamanaestogodišnjeg Kamrana poreklom iz Irana, koji u Zavodu boravi već nekoliko meseci.

Kako je navedeno u saopštenju Međunarodne organizacije za migracije – IOM, tokom boravka u Srbiji, Kamran je savladao osnove srpskog jezika, osvojio treće mesto na republičkom takmičenju iz karatea i usavršio violinu u niškoj Muzičkoj školi.

Pored Kamrana, u toj ustanovi boravi još sedam maloletnih migranata i nešto više od 10 mladića iz lokalne populacije.

Današnji sportski turnir organizovan je u okviru podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti, a predstavlja samo jednu u nizu sličnih akcija koje Zavod i FK „Radnički“ redovno organizuju promovišući različitost, toleranciju i otvorenost.

Milenko Nikić, predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, komentarišući današnji događaj, kazao je da su međunarodni standardi u oblasti socijalne zaštite za sve ranjive grupe, a naročito decu, imperativ u radu samog Ministarstva i svih domaćihustanova.

„Zahvaljujem se Evropskoj uniji što nam pomaže da te standarde dostignemo. Naš posao se može smatrati završenim tek kada pojedinca uključimo u zajednicu i uvek ćemo biti tu da inspirišemo i podržimo ovakve akcije“, rekao je Nikić.

Direktorka Zavoda Jelena Aksić izjavila je da zaposleni Zavoda, pored smeštaja dece, u potrebi u skladu sa najvišim standardima socijalne zaštite, obrazovnog rada i psihosocijalne podrške nastoje da svoje korisnike što bolje integrišu u lokalnu zajednicu.

Kako je rekla, u tome je presudna pomoć resornog Ministarstva, EU, niške opštine Palilula, Muzičke škole i FK „Radnički“.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale istakao je da podršku koju Zavod ima u opštini najbolje ilustruje fudbalski teren na kome je odigran meč, a koji je rekonstruisan uz pomoć opštine i društveno odgovornih kompanija.

Nakon odmeravanja sportskih snaga, usledilo je druženje uz posluženje koji su pripremili štićenici Zavoda u novoj kuhinji koju je poklonila Evropska unija u okviru Podrške opštinama i gradovima u kojima borave migranti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar