Jusufspahić (Islamska zajednica Srbije): Sutra počinje Ramazan, najsvetiji mesec islamske vere

Islamska zajednica Srbije najavila je da sutra počinje najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere, mesec posta – Ramazan.

Srbijanski muftija Mustafa Jusufspahić je kazao danas na konferenciji za novinare u Bajrakli džamija da je specifično da se ovaj Ramazan dešava u uslovima rata na našem, evropskom kontinentu, te pozvao sve u Srbiji da se mole za mir.

„Bez obzira na veru pozivam sve ljude naše države – Srbije da se molimo za mir i da rat prestane, i da se zajedno molimo za našu Srbiju i njen napredak“, rekao je on.

Rekao je i da je „mesec Ramadana pred vratima“ i da je sutra prvi dan tog, kako je kazao „najblaženijeg nam gosta kojeg uzvišeni stvoritelj Alah daje vernicima iz svoje nesebične milosti“.

Podsetio je da tokom Ramazana vernici poste od zore do zalaska sunca i ustežu se od svakog užitka.

„Svako dobro delo u ovom mesecu nagradjuje se mnogostruko, pa je prilika da popravimo svoj račun tih dela i da konačno svog Stvoritelja zadovoljimo“, kazao je Jusufspahić.

On je vernicima čestitao Ramazan na srpskom i na više drugih jezika, te im poželeo da dane praznika provedu u, kako je kazo, „miru i ljubavi sa svojim Stvoriteljem“.

„Neka nam čestitke ne budu samo reči več iskrene želje i molitve“, kazao je on.

Za muslimanske vernike sutra počinje Ramazan, najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere. To je deveti mesec muslimanskog (lunarnog) kalendara, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana pre više od 1.400 godina.

Ramazanski post se smatra jednim od pet stubova Islama, a podrazumeva potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava, grešnih misli i dela od zore do zalaska sunca 30 dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar