Kasalović: Gradovi i opštine treba da se pripreme za primenu izmena zakona o lokalnoj samoupravi

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović ocenio je danas da očekuje da će sve opštine i gradovi u Srbiji u zakonskom roku biti spremni za primenu izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi i uskladiti svoja akta s tim izmenama.

On je na sastanku mreže SKGO načelnika uprava gradova i opština i uprava gradskih opština u Zrenjaninu podsetio da je primena izmena i dopuna počela 28. juna, a da opštine i gradovi imaju rok od devet meseci, do marta 2019. godine, da usklade svoje statute i druge akte s tim zakonom.

„Zbog toga ćemo se danas upoznati s modalitetima statuta i odluka mesnih zajednica, koje se rezultat rada SKGO i ministarstva“, rekao je Kasalović.

Naveo je i da će načenicima gradskih uprava biti predstavljeni modeli statuta akata, kako bi lokalne samouprave bile spremnije, a zakon što pre zaživeo u praksi.

On je rekao da zakon doprinosi transparentnosti i racionalnosti u radu jedinica lokalnih samouprava i doprinosi reformi javne uprave.

Podsetio je da odredbe zakona propisuju da je pre pripreme odluke o budžetu neophodno sprovesti javnu raspravu u delu investicija, a definisani su i uslovi za gradjanske inicijative, kao i veća autonomija u radu mesnih zajednica.

„Izmene predvidjaju da više jedinica lokalne samouprave, opštine i gradovi, mogu sporazumno da se dogovore, uz saglasnost vlade, da zajedno rade odredjene usluge i pružaju bolje usluge gradjanima“, dodao je Kasalović.

Zamenik gradonačelnika grada Zrenjanina Saša Santovac rekao je da je važno diskutovati o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, a pre svega o statutima gradova i opština i o tome kako će biti regulisan rad mesnih zajednica.

„Grad Zrenjanin ima odredjene predloge o statutu i kako bi trebalo da izgleda, kao i odluke o mesnim zajednicama. Korisno je što će oni koji su direktno uključeni u rad lokalne samouprave moći da ukažu ministarstvu šta se dešava u primeni zakona“, rekao je Santovac.

Najavio je da će Zrenjanin ubrzo na sednici Skupštine grada usvojiti novi statut i odluku o mesnim zajednicama.

Kako bi se uskladjivanje akata, prvenstveno statuta lokalnih samouprava i odluke o mesnim zajednicama, obavilo u što kraćem roku, odmah nakon usvajanja Zakona, SKGO i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave su zajednički radili na pripremi modela lokalnih akata koje su jedinice lokalne samouprave u obavezi da usklade sa najnovijim izmenama.

SKGO je pripremila i Model pravilnika o posebnim elementima procene rizika, učestalosti vršenja inspekcijskog nadzora na osnovu procene rizika i posebnim elementima plana inspekcijskog nadzora komunalne inspekcije grada/opštine/gradske opštine koji će takodje biti predstavljen na sastanku.

Model bi trebalo da pomogne efikasnijem i efektivnijem radu gradskih, opštinskih inspekcija i njenom sveukupnom boljem funkcionisanju obzirom na resurse kojima raspolaže.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar