Katastrofa posle nevremena: Vanredna situacija u Požegi i Arilju

Štab za vanredne situacije opštine Požega proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji te opštine, a vanredna situacija proglašena je i u devet mesnih zajednica opštine Arilje.

Zamenik predsednika opštine Požega Vladan Kovačević izjavio je da su u sinoćnjem nevremenu najugroženiji istočni i zapadni delovi opštine, i to sela Zdravčići, Vranjani, Godovik, Rečice i Rasna, gde su bujični potoci naneli veliku štetu na infrastrukturi.

„U pojedinim selima kao što su Roge i Rečice na nekoliko mesta su odnete čitave deonice asfalta i to moramo što pre sanirati, jer u tim delovima su uglavnom staračka domaćinstva“, rekao je Kovačević.

On kaže da je od udara groma izbio požar u domaćinstvu Olivere Diković u selu Glumač, ali da je blagovremenom akcijom vatrogasaca sačuvan stambeni objekat.

„Imali smo i dva paljenja električnih brojila u selu Visibabe, ali su i tu vatrogasci bili spremni i na vreme stigli, tako da do daljeg širenja požara nije došlo“, rekao je Kovačević.

On je dodao da je dobio uveravanja od nadležnih iz Elektrodistribucije da će do večeras sva domaćinstva dobiti električnu energiju i da su kvarovi na niskonaponskoj mreži sanirani, ali da je u toku popravka visokonaponske.

„Situacija je takva da nismo u mogućnosti da se sami izborimo sa ovolikom štetom, pa ćemo biti prinuđeni da potražimo sami pomoć od Vlade Republike Srbije“, rekao je on i dodao da će građani od ponedeljka u zgradi opštine moći da prijave štetu u svojim domaćinstvima.

„Na osnovu njihove prijave, komisija će izaći na teren i popisati sve što je oštećeno i uništeno“, kazao je zamenik predsednika opštine Požega Vladan Kovačević.

Vanredna situacija proglašena je i u devet mesnih zajednica opštine Arilje, a najteže je u mesnoj zajednici Kruščica, Grivska, Severovo, Radobuđa, Vigošte, Bogojevići, Latvica, Dobrače i Trešnjevica.

Obilne padavine podigle su nivo bujičnih potoka koji su nosili sve pred sobom.

„Vanredna situacija se proglašava zbog uništavanja vodovodne mreže i rezervoara za pijaću vodu u pojedinim zaseocima, pojave klizišta, neprohodnosti opštinskih i zaseočkih puteva što je uzrokovalo odsečenost od ostalih delova opšine“, rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

On je dodao da postoji teškoća u snabdevanju električnom energijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ariljenevremePožegavanredna situacija
Komentari (0)
Dodaj komentar