Kon: Svi smo se, osim dr Nestorovića, organizovali u medicinsku grupu

Bitno je da shvatimo da smo u situaciji da je odluka da se zabrani doček iznuđena, i da to nije nikakav inat, kaže epidemiolog dr Predrag Kon.

„Što se tiče sednica Kriznog štaba – ja ih doživljavam intenzivno. Bitno je da shvatimo da smo u situaciji da je iznuđena odluka da se zabrani doček, nije to nikakav inat. Epidemiološka situacija – nazire se da se poboljšava i sada nemamo prava da dozvolimo da sve počne da raste“, rekao je dr Kon tokom gostovanja na TV Prva.

Kaže i da je zabrinut jer primećuje gužve, bez obzira na to što se maske nose.

Prema njegovim rečima, medicinski deo Kriznog štaba tražio je rigoroznije mere, a traženo je i posle 18. decembra da se ograniči kretanje.

„Sigurno da mi nismo hteli da se popušta. Doneta je odluka vrlo teška – da nema dočeka i reprize.“

Kaže da, iako izgleda da je medicinski deo Kriznog štaba očajan, ipak iz sveg tog izlazi nešto realno.

„Svi koji organizuju nešto privatno u sukobu su sa zakonom“, dodaje.

Kako dalje navodi, bilo je jasno da je potencijal virusa ozbiljan nakon što se pojavio u Italiji. Ipak virus ga je iznenadio – očekivalo se da će snagu preko leta ovaj virus izgubiti, ali mi smo retka zemlja u kojoj se drugi talas pojavio preko leta.

„To je za mene lično bilo iznenađenje, bez obzira što me kritikuju da je trebalo da se to predupredi, ali tada nije bilo uverenja o tome“, pojašnjava dr Kon.

„Mi smo imali u okviru medicinskog dela kriznog štaba podeljena mišljenja početkom maja, kada je napravljen kompromis, kada je doktor Nestorović izdvojio svoje mišljenje. Tada sam inicirao i tada smo se svi, osim dr Nestorovića, organizovali u medicinsku grupu“, objašnjava dr Kon navodeći da je tada trebalo da se pokaže da Krizni štab nije bio jedinstven.

Tada se razmišljalo da li da se Krizni štab napusti, ali je prevagnuo stav da se brod pred oluju ne napušta.

Kon kaže da je razlika između prijema i otpusta sada u korist otpusta, ali kada se govore pozitivne vesti, dolazi do opuštanja.

„Virus će početi smanjeno da cirkuliše u okviru svog prirodnog proesa. Sa druge strane – ovo što se dešava po tržnim centrima će imati uticaja. Da je to zatvoreno, broj bi brže padao“, kaže i dodaje da sve zavisi od brzine imunizacije i poštovanja mera koje su uveliko poznate.

Kaže da se u novu godinu ulazi sa optimizmom, a dr Kon smatra da je preko 30-35% ljudi virus već preležalo, ali to ne garantuje da neće doći do još jednog talasa.

Na pitanje kakve su prognoze, Kon odgovara, ako računamo da je neophodno 2.800.000 vakcina, da bi sve moglo već tokom prvog tromesečja da se završi ako bude dovoljno veliki odziv i dovoljno vakcina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dr Branimir Nestorovićdr Predrag Konkrizni štab
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Svi cete na robiju osim Nestorovica.

  • batamrca

    zlocinacko udruzivanje i organizacija

  • Anonimni

    Joj dokad vise

  • Anonimni

    Znaci penzioner Kon se fokusira na vakcine i u tom zecu cuci grm