Korona ušla u školu, ministar: Nisu krivi đaci,već oni koji treba da sprovode mere

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da postoje razrađeni scenariji kako se postupa ukoliko dođe do prenošenja virusa korona između đaka, što se desilo u jednoj osnovnoj školi na Novom Beogradu.

On je rekao da je to „moralo da se desi pre ili kasnije“ i da jedino što daje rezultat je poštovanje mera prevencije.

„Stojim iza toga da su izvanredan posao odradili i Ministarstvo prosvete i naši epidemiolozi. Jedino ako ne poštujete mere možete da dođete u situaciju da se virus prenosi. Ne možete da krivite decu da oni nisu poštovali mere, odgovorni su oni koji su trebali da sprovode mere“, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je još jednom apelovao na sve da se poštuju mere prevencije – nošenje maski, razmak između dve osobe, pranje ruku.

„Imamo spreman scenario kako se postupa u takvim situacijama, odradiće se sve što je neophodno, moramo da nastavimo dalje. Bitno je da nam deca što duže idu u školu“, naveo je on.

Napominje da je škola važna zbog razvoja svakog deteta, ali i zbog njihove socijalizacije i da nije isto da li se radi onlajn ili uživo.

„Vidite koliko deca nisu išla u školu. To će ostaviti posledice, a oni su naša budućnost“, zaključio je on.

Epidemiolog predrag Kon jutros je rekao da je došlo do prvog prenošenja virusa između đaka u jednoj osnovnoj školi na Novom Beogradu. On je naveo da je zaražen jedan učenik , a pet dana kasnije virus korona je potvrđen i kod drugog učenika iz istog odeljenja.

Učenici su, kako je naveo, na času nosili maske, ali nisu u dvorištu, te je najverovatnije tako došlo do prenošenja virusa.

Đaci iz te grupe prešli su svi na onlajn nastavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

đacikoronaškola
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ja bih krizni stab na sud jer su im sve mere kontradiktorne,pustiti onoliki narod iz cg,legla zaraze bez barem merenja temperature,smesno i tuzno,za koga oni rade

  • bambi

    Kaze, nisu krivi djaci? A kako to djaci mogu da budu krivi? Deca od sedam do 14 godina? Je li smo mi ljudi normalni? Sta se ovo desava sa nama?

  • Anonimni

    Zašto dramatizacija ? Sve je isto kao i kada je epidemija gripa u pitanju. Izostane iz škole dete koje je bolesno i nikom ništa.

  • Milan

    „jedna osnovna škola“?! Šta je to neka tajna? Zašto se ne kaže koja škola?!

  • David

    Šta god ko go negde škripi oko organizacije i to jako. Kad god neko izjavi da nešto neće ili ne može ili nije moguće posle kraćeg vremena se ispostavi da je SVE bilo pogrešno i umesto da se zapita taj dotični/na gde je greška nema veze idemo dalje. Ne vredi svaljivati krivicu na druge trebalo je bolje sprovesti a NIJE jednostavno NESPOSOBNI STE

  • bambi

    Treci put apelujem na sve odgovorne. Povucite iz skole osnovce od prvog do cetvrtog razreda. Prestanite, za Boga miloga, ovo da radite! Prestanite vise da terate inat. Niko vam nista nece reci. Ostavite nam decu na miru. Organizujete on line nastavu.