Do kraja godine pravoslavnoj crkvi biće vraćeno 90 odsto imovine

Osim božićne poslanice vernicima, patrijarh Irinej je na najradosniji praznik državi uputio i svojevrsnu poresku poslanicu.

Fiskalnim vlastima je jasno predočio da Srpska pravoslavna crkva neće plaćati porez na imovinu sve dok joj država ne vrati sve što im je oduzeto posle Drugog svetskog rata.

Patrijarh nije prvi put podsetio državu na ono što je komunistički režim oduzeo od SPC, spomenuvši usput i tihi bojkot poreskih obaveza. To je učinio u intervjuu za „Politiku”, pre više od godinu dana.

Po Zakonu o porezu na imovinu, sve tradicionalne crkve i verske zajednice oslobođene su plaćanja ove vrste poreza za objekte koji se koriste za bogosluženja, ali imaju zakonsku obavezu da plaćaju porez na ostale nekretnine ili zemljište kao što su konaci, stanovi, poslovni prostori, šume i poljoprivredna imanja.

U Agenciji za restituciju tvrde da parohije SPC neće još dugo čekati na vraćanje imovine, a samim tim će i država uskoro moći da računa i na nove prihode od poreza.

Realno je očekivati da do kraja godine SPC bude vraćeno više od 90 odsto imovine, kažu u Agenciji za restituciju.

Ukupno je svim crkvama i verskim zajednicama Agencija vratila 56.119 hektara, što je 68 procenata traženog zemljišta. Vraćeni su i objekti ukupne površine 88.884 metara kvadratnih, odnosno 25 procenata potraživanog.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

imovinaspcvlasništvo SPC
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    I kad im se vrati onda ce SPC poceti da placa porez…….malo morgen