Vanredno stanje u 11 opština, evakuacija u Kraljevu, angažovana i vojska (video)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije evakuisali su 59 osoba iz domaćinstava ugroženih poplavama a vanredno stanje proglašeno je u 11 opština, saopštio je MUP.

U Lučanima je evakuisano 28 osoba, u Čačku 16, u Gornjem Milanovcu sedam, u Priboju pet, a u Novom Pazaru tri osobe.

Najugroženija mesta na području Čačka obišao je premijer Aleksandar Vučić koji je obećao da će već sutra vlada uputiti pomoć u ta mesta, a za sutra je zakazana i vanredna sednica vlade povodom poplava.

Tokom noći pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica bili su angažovani na teritorijama opština Užice, Kosjerić, Arilje, Priboj, Čačak, Lučani i Gornji Milanovac, a aktivnosti su nastavljene i tokom današnjeg dana.

Vanredna situacija na teritoriji Republike Srbije trenutno je proglašena na teritorijama opština Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Ljig, navodi se u saopštenju.

Sektor za vanredne situacije MUP naložio je pojačan rad operativnih centara i intenzivno izveštavanje Republičkog centra za obaveštavanje, na delovima teritorija gde su prognozirane veće količine padavina. Stavljeni su u pripravnost Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi i Specijalizovane jednice civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom.

Pripadnici Vatrogasno spasilačkih jedinica Čačak, Kragujevac, Niški i Kraljevački tim za spasavanje i rad na vodi dežuraju na terenu, a intenzivno se prati i nivo Zapadne Morave.

https://www.youtube.com/watch?v=EqmgHm8XQNs

Na teritoriji Opštine Gornji Milanovac se preduzimaju i sprovode sve mere u skladu sa Operativnim planom odbrane od poplava, dodaje MUP

Na ugroženom području u Čačku trenutno je angažovano 48 vatrogasaca, 14 vozila,  jedan čamac i osam pumpi, kao i 20 pripadnika specijalističkih timova, pet vozila, sedam čamaca i četiri pripadnika Uprave za Vatrogasno spasilačke jedinice sa dva vozila.

Na putu do lica mesta trenutno je angažovano15 pripadnika specijalističkih timova, četiri vozila i pet čamaca.

Iz Kraljeva u Čačak upućen je 71 pripadnik žandarmerije.

Kako navodi MUP, u Opštini Lučani, na relaciji Đerađ – Lučani, Beogradski tim za spasavanje i rad na vodi non stop obilazi lokaciju i popisuje stanovništvo koje ne želi da se evakuiše kako bi im bila dostavljena hrana koju je obezbedio Crveni Krst.

Beogradski tim evakuisao je četiri osobe. U mestu Dljin Novosadski tim za spasavanje i rad na vodi, vrši redovne obilaske terena.

Na teritoriji opštine Lučani zbog izlivanja reke Bjelice poplavljeno je oko 70 domaćinstava.

Na čitavoj teritoriji opštine Arilje zbog izlivanja Moravice i Rzava proglašena je vanredna situacija a u oko 100 domaćinstava voda je ušla u podrume.

Na šest lokacija gde su ugroženi stambeni objekti, upućeno je 500 džakova i pesak. Još 1.000 džakova je naručeno i stići će u toku popodneva, navodi se u saopštenju.

U selu Milatkovice u opštini Raška, kako se dodaje, reka Raška probila je nasip i poplavila 20 dvorišta. Nema ugroženog stanovništva.

U naselju Luka u Priboju, u toku noći aktiviralo se klizište, a iz jednog domaćinstva evakuisano je pet osoba.

U Mesnoj zajednici Poljane, u Obrenovcu došlo je do izlivanja Kolubare. Saobraćaj je u prekidu. Za sada nema ugroženih domaćinstava. Na licu mesta su pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice Obrenovac, vatrogasci-spasioci i čamci.

U Novom Pazaru evakuisane su tri osobe, na samoj obali reke Jošanice.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova zajedno sa ostalim nadležnim službama neprekidno prate stanje na terenu, napominje MUP.

Vanredna situacija u Ljigu

Na teritoriji opštine Ljig danas je proglašena vanredna situacija, zbog izlivanja reka Kačer i Ljig, a nadležni u ovoj opštini apeluju na građane da obezbede zalihe vode jer je došlo do prekida na magistralnom cevovodu i vode neće biti u narednih nekoliko dana.

Reka Kačer se izlila u selu Brančić i potopila više desetina hektara oranica, dok je u selu Latković došlo je do prekida putničkog saobraćaja na državnom putu drugog reda Ljig-Latković, zbog izlivanja reke Ljig.

U odluci o proglašenju vanredne situacije se kaže da se naređuje upotreba mehanizacije i drugih sredstava koja se koriste u vanrednim situacijama, a kojom raspolažu privredna društva, preduzetnici i drugi subjekti na teritoriji opštine Ljig.

„Naređuje se privrednim društvima koja se bave proizvodnjom agregata neophodnih za saniranje posledica elementarnih nepogoda da organizuju proces rada na način kojim se obezbeđuju dovoljne količine proizvoda za neophodne radove na oštećenoj infrastrukturi“, piše u odluci.

Najteže u Lučanima, padavine se premeštaju ka jugu

Direktor preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović izjavio je večeras da je zbog poplava trenutno najteža situacija u Lučanima, gde je nivo Bjelice viši u odnosu na maj 2014. godine, i voda ne može da se ulije u Zapadnu Moravu čiji je nivo takođe visok.

„Očekuje se u toku večeri i noći lagana stagnacija i opadanje nivoa Bjelice u Lučanima“, rekao je Tanjugu Puzović i dodao da se oblaci premeštaju prema centralnoj i južnoj Srbiji, gde se očekuju padavine i lagani porasti svih vodotokova.

On je dodao da, iako je kompletno korito Bjelice očišćeno i rađeno, „voda je sada veća u odnosu na maj 2014. godine za 60 santimetara – to vam govori kakva se vodena stihija sručila na Lučane“.

Prema njegovim rečima, što se tiče Čačka, Čemernica se vratila lagano  u svoje korito i  trenutno se ispumpava voda iz 30 – tak kuća koje su bile poplavljene i  pomoćnih prostorija koje su bile ugrožene.

„Zapadna Morava još raste u zoni Čačka. Trenutno se postavljaju nasipi u zoni puta prema Lučanima i Užicu. Očekujemo da će Morava još da raste u ovom delu, lagano, još nekoliko sati, i tu se preduzimaju sve operativne mere da se brani grad“, rekao je Puzović.

On je istakao i da je uzvodni deo, odnosno da su slivovi Đetinje, Skrapeža, Moravice i Rzava u opadanju.

„Oblačni front se premestio prema centralnoj i južnoj Srbiji gde se očekuju padavine i lagani porasti svih vodotoka u centralnoj Srbiji, a u zavisnosti od količina padavina i na Južnoj i Velikoj Moravi“, rekao je Puzović.

On je istakao i da su svi ljudi i mehanizacija i oprema na terenu, kao i da se sinhronizacija sa ljudima iz Sektora za vantredne situacije lokalnih samouprava i pripadnicima Vojske i Žandarmerije odvija na svim nivoima.

I vojska se angažuje u poplavljenjim područjima

Ministar odbrane Zoran Đorđević doneo je danas odluku o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju pomoći nadležnim organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima i podršci Ministarstvu unutrašnjih poslova-Sektoru za vanredne situacije.

Kako se navodi u saopštenju, Đorđević je odluku doneo po ovlašćenju predsednika Republike Tomislava Nikolića i preporuke Vlade za angažovanje raspoloživih kapaciteta.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu. Kako se dodaje, u svim mestima gde je proglašena vanredna situacija, u okviru kriznih štabova nalaze se i pripadnici Vojske Srbije koji prate situaciju na terenu i koordiniraju aktivnosti.

U okviru preduzetih aktivnosti, ministar Đorđević će u toku sutrašnjeg dana sagledati situaciju u poplavljenim područjima i obići preduzeća namenske industrije u Lučanima i Čačku i po potrebi doneti odluku o dodatnom angažovanju pripadnika Vojske Srbije, piše u saopštenju.

Kraljevo: Evakuacija građana iz više naselja zbog poplava

Iz kraljevackih naselja Grdica, Oplanici, Adrani i Obrva u toku je evakuacija građana zbog ugroženosti od poplava, javio je večeras RTS.

Pored opštine Kraljevo, vanredna situacija je proglašena još u 10 opština – Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Raška, Novi Pazar i Ljig.

Vanredna situacija je proglašena zbog obilnih padavina koje su počele juče.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o vanrednoj situaciji na području Čačka, Arilja i Lučana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ariljeBajina baštaČačakevakuacijaLučanipoplavepreljina
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Miki

    Uvek su padale kiše, ali nisu bile ovolike poplave, bar ne naseljenih delova opština. Uzrok je jasan; neuređeni vodotokovi i priobalja, neočišćene reke, neplanska gradnja zgrada i naselja i poptuna aljkavost i nezainteresovanost lokalnih vlasti koje su o svemu ovome morale da vode brigu. Jedan juče reče, iznenadila ih kiša?! Koji idiotluk. Stvarno je ovo ogledalo Srbije, poptune neodgovornosti naroda i vlasti. I ko će posle svega da odgovara? Niko, kao ni posle poplava u maju 2014, a trebalo je i treba!