Krizni štab doneo odluku o početku školske godine, tri modela u igri

Ministar prosvete Branko Ružić saopštio je danas da će učenici u škole krenuti 1.septembra, a da će časovi trajati 45 minuta.

Intencija je da 1. septembra u svim lokalnim samouprava školska godina počinje regularno, a tim za škole, koji čine predstavnici “Batuta“ i Ministarstva, pratiće primenu mera i situacije, i ukoliko u nekoj sredini dođe do pogoršanja, biće predložen jedan od tri modela, precizirao je Ružić.

On je pojasnio da postoji pet mera u školama, a prvi model pripadaće slobodnom okruženju, za sve učenike, da sede zajedno, nose masku samo dok razgovaraju i odgovaraju, da vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na 1,5 metara.

Drugi model nastave je kombinovan, jedan dan onlajn, drugi dan neposredna nastava, dok u srednjim školama to znači smenu kombinovanog modela na dnevnom nivou, a ne sedmičnom nivou.

Treći model je za najugroženije lokalne samouprave, koji podrazumeva za srednjoškolce onlajn nastavu, za osnovce do 4. razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 učenika, a za osnovce od 5. do 8. razreda smenjivaće se u danu po modelu nastave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krizni štabsednicaškolaskolska godina
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Roditelj

    Dozvolite deci on line nastavu !!! Deca su najbezbednija kući !

  • bambi

    Roditelji prvog septembra nece pustiti najmladje sigurno u skolu i poslednji vam put kazem prestanite da provocirate roditelje. Ova skolska godina ce biti kompletno on line i to je konacan stav roditelja. Jasno je da je jak lobi izdavackih kuca izvrsio pritisak na minstra da barem pogura regularno nastavu da bi opeljesili roditelje sa novim udzbenicima koji su u stvari stari sa par recenica promenjenih. Niko se nece poigravati sa nasom decom. Inace neophodno je pokrenuti inicijativu za hitnu smenu ministra ili bar da se zameni dok pandemija ne prodje. Naime treba dovesti coveka koji ima iskustvo i znanje iz prosvete i nauke a ne partijasa koji je zaseo na stolicu kao amater jer su tako pokazali procenti na izborima.