Lazar iz Niša (15) teško se povredio prilikom skoka u bazen, hitno mu je potrebna pomoć

Humane Nišlije započele su ovih dana prikupljanje 60.000 evra koliko je za operaciju kičme i rehabilitaciju u bolnici u Istanbulu potrebno Lazaru Ristiću (15), učeniku osmog razreda niške osnovne škole „Bubanjski heroji“.

Prilikom skoka na glavu u plićak bazena u Babušnici, juna prošle godine, Lazar je teško povredio peti i šesti pršljen i zadobio kvadriplegiju.

Petnaestogodišnjem dečaku i njegovim roditeljima nadu u oporavak dala je ovih dana klinika u Turskoj.

Lazareva majka, Tamara Ristić, kazala je za agenciju Beta, da će uspeh operacije, po mišljenju lekara, umnogome zavisiti od toga koliko će brzo njen sin otići na operaciju.

„Snimci skenerom i magnetnom rezonancom pokazali su da ima nagnječenje kičmene moždine i lekari su rekli da je potrebna što hitnija operacija kako bi se kičmena moždina oslobodila pritiska pršljenova“, izjavila je Ristić.

Prema njenim rečima, lekari su rekli da njenom sinu ide u prilog to što je dete, jer je uspešnost operacija mnogo veća kod dece nego kod odraslih, ali s obzirom da je u pubertetu i da brzo raste potrebno je da se što pre operiše.

„Izvesno je da se Lazar bez operacije neće oporaviti više od ovoga što je sada. Od pre izvesnog vremena može sam da jede, ali nema nikakav osećaj u nogama“, kazala je Ristić.

Objasnila je da se nesreća na bazenu dogodila njenom sinu u vreme kada je ona sa mladjim sinom koji ima šest godina bila u plićaku bazena.

„Lazar se sve vreme kupao u olimpijskom bazenu zato što odlično pliva, član je plivačkog kluba ‘Sveti Nikola’ iz Niša. U trenutku nepažnje je, medjutim, skočio u bazen tamo gde je dubina vode samo 1,5 metara. Nisam videla trenutak kada je skočio, ali sam posle minut, dva videla da pluta u bazenu licem okrenutim ka dnu“, rekla je Ristić.

Nakon što ga je izvukla iz vode, dodala je, uspela je da ga spasi od davljenja veštačkim disanjem.

„Lazar se odmah požalio da ga boli vrat i da ne oseća noge. Hitno je prebačen u bolnicu u Pirotu, a potom u niški klinički centar. Bilo je neizvesno da li će preživeti, lekari Klinike za neurohirurgiju nedelju dana su se borili za njegov život“, kazala je Ristić.

Prema njenim rečima, posle oporavka u Nišu koji je trajao mesec i po dana, usledilo je osam meseci rehabilitacije na klinici „Miroslav Zotović“ u Beogradu.

„Izuzetno smo zadovoljni onim što smo postigli na toj klinici, fizioterapeuti su zaista bili sjajni, pomogli su nam u svakom pogledu, i kao fizioterapeuti i kao psihoteraputi. Medjutim, sada nam predstoji nova borba za operaciju“, izjavila je Ristić.

Humanitarna fondacija „Budi Human“, istakla je Ristić, otvorila je stranicu posvećenu njenom sinu i na toj stranici se nalaze brojevi računa putem kojih se mogu uplatiti donacije za operaciju.

Broj dinarskog računa je 160-6000000856684-12, broj deviznog računa 160600000085724672, IBAN RS35160600000085724672, SWIFT/BIC- DBDBRSBG.

Pomoć se može uplatiti i slanjem SMS poruke sa brojem 1009 na broj 3030, a za slanje poruke iz Švajcarske potrebno je ukucati human1009 i poslati SMS na broj 455.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar