Prva reakcija ministra zdravlja posle upozorenja o lekovima za pritisak koji izazivaju rak

BEOGRAD – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da svaki lek ima svoje dobre i loše efekte i da je najvažnije što su o mogućim štetnim posledicama supstance (hidrohlortiazida), koja se nalazi u lekovima za visok krvni pritisak obavešteni lekari, ali i oni koji lekove koriste.

„Mislim da je najbitnije što je od institucija države Srbije izašlo upozorenje da lek može da izazove posledice i da su alarmirani sve koji propisuju lek i koji koriste lek, da obrate pažnju da li dolazi do promena na koži i ako dolazi da ih odmah prijave i da se urade dodatne analize“, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

Pojašnjava da je upozorenje stiglo od Evropske agencije i da se u Srbiji ništa ne krije i čim se sazna za moguće neželjene posledice nekog leka sve se odmah publikuje.

„Važno je da su lekari obavešteni, da mogu da zamene lek i daju drugi iz istog asortimana“, naglasio je ministar.

Agencija za lekove i medicinska sredstva upozorila je danas na postojanje rizika od nemelanomskog karcinoma kože povezanog sa primenom hidrohlortiazida koji se nalazi u lekovima za visok krvni pritisak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lekovirakZlatibor Lončar
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Cekaj, ne razumem, ko treba sada da odgovara krivicno? Iz ovog teksta ispade da niko sada nije kriv? Alo, ljudi, pa za kakve nas budale to smatrate? Ponovo da se obratite narodu, da iznesete prve procene stete koja je naneta ljudima. Pa ne moze tako. Neko mora u zatvor za ovo.