Mali: Građani će odlučivati šta će se graditi

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas novi projekat Grada „Da se radi i gradi po tvom!“, koji ima za cilj da Beograđanima pruži mogućnost da učestvuju u procesu odlučivanja o tome kako žele da njihov grad i njihove opštine izgledaju u budućnosti.

Mali je, na konferenciji za štampu, rekao da se radi o projektu na kojem se radi već duže vreme a koji treba da obezbedi veće učešće građana u odlučivanju kako treba da izgledaju opštine i grad.

„Kada smo preuzeli upravljanje gradom obećali smo da ćemo biti transparetna gradska uprava i od prvog dana su sekretarijati i gradske vlasti otvorene za građane svakodnevno i sa njima rešavamo probleme. U proteklom periodu slušali smo građane, gradili i donosili odluke zajedno sa njima kada je bilo reči o boji autobusa… kada je trebalo da se odredi ime pojedinih ulica, ali i koje boje treba da budu infotable“, objasnio je on.

Gradonačelnik je istakao da je danas trenutak da se krene korak dalje i gradske vlasti žele da se svaki glas, svakog građanina Beogarda čuje, te da im se da mogućnost da glasaju za projekat koji smatraju da je najvažniji za njihovu opštinu i grad. Prema njegovim rečim grad je izvođio 200 miliona dinara za taj projekat, a svaka opština, koja je deo projekta, a ima ih 16 od 17, će izvojiti po 10 miliona dinara.

Projekti će se, kako je objasnio, predlagati preko Beokom aplikacije, a takođe će moći i da se predlažu projekti, preko anktenog listića, u svakoj opštini koja učestvuje u realizaciji.

„Sve te ideje ćemo staviti na beogradski portal i dati mogućnost da građani glasaju. Ideje koje budu imale najviše glasova sprovešćemo u delo“, najavio je Mali.

Naveo je da na ovakav način samo još neke svetske metropole omogućavaju učešće građana u odlučivanju, a Beograd će biti jedan od tih malobrojnih gradova koji će na ovaj način komunicirati sa građanima.

Ističe da je ovo veliki, bitan korak, jer grad pripada svakom njenom građaninu i dodaje da ako se projekat bude pokazao uspešnim onda će, iz godine u godinu, biti sve više novca izdvojeno u te svrhe.

Mali je precizirao da su bile pozvane sve opštine da učestvuju u ovom projektu, a da se samo opština Novi Beograd nije odazvala.

„Pretpostavljam da je gospodin Šapić imao nešto važnije od toga da omogući da se glas građana čuje. Međutim mi ćemo kao grad izvođiti novac za Novi Beograd i daćemo mogućnsot da građani i te opštine odlučuju o projektima“, najavio je on.

Mali je kazao da projekat nije ograničen rokom, i da će se dati mogućnost da svako preda svoj predlog, te da će, kada se bude konstatovalo da predloga više nema, početi glasanje.

Ponovio je da se o ovom projektu razmišljalo već godinu i po unazad, ali da su se tek sada stvorili uslovi za njegovo sprovođenje.

„Došlo se do situacije kada hoćete da neke svoje snove ostvarite, a ti snovi jesu da građani imaju još veće pravo glasa, i da se to ostvari vremenski, finansijski i konceptualno“, naglasio je i dodao da niko u okruženju nema ovakav transparetan način ucešća građana u donošenju odluka o izgledu svog grada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradSiniša Mali
Komentari (0)
Dodaj komentar