„Maske, distanca, zabrana većih okupljanja ostaće dugo“

Pojedine preventivne mere kao što su nošenje maski, držanje fizičke distance, zabrana većih okupljanja, a naročito okupljanja mladih, dezinfekcija – neke su od onih koje će se dugo zadržati, verovatno dok se situacija u svetu ne stabilizuje ili pojavi vakcina, izjavila je danas direktor Instituta „Batut“ Verica Jovanović.

Na konferenciji za medije, Jovanović je ukazala i da je Svetska zdravstvena organizacija danas apelovala na sve države, gde se povećava broj zaraženih, da je neophodno primenjivati preventivne mere.

„Među njima je držanje fizičke distance ključna mera, koja onemogućava virus da pređe na ljude. Zatim, korišćenje maski, mere dezinfekcije, higijena ruku i prostora. To su i zabrana većih okupljanja, a naročito kada su u pitanju mladi“, ukazala je Jovanović.

Ističe da će se te mere zadržati dok se situacija u svetu ne stabilizuje, odnosno, najverovatnije dok se ne ostvari imunizacija.

Anesteziolog KCS Nebojša Lađević kaže da upravo te preventivne mere čuvaju zdravlje ljudi, ali i čitav zdravstveni sistem kako bi imao vremena i snage da zbrine sve zaražene pacijente.

Ukazao je da se pacijenti sa teškim kliničkim slikama ne leče samo od korone, odnosno upale pluća, već da ona dovodi i do drugih komplikacija.

Zbog toga se pacijenti, ističe, dugo leče, što dovodi do opterećenja bolničkih kapaciteta.

Direktor KCS Milika Ašanin takođe ističe da virus korona pored pluća vrlo često zahvata srce, bubrege i druge organe, i da je to sistemska reakcija koja zahteva multidisciplinarno lečenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

distancakrizni štabmaslemere
Komentari (0)
Dodaj komentar