Mati Efimija stala uz Srpkinje: Ni Bog nas nikada neće prisiliti da rađamo

Srpska monahinja mati Efimija Topolski izjavila je da nas Bog nikada neće prisiliti na bilo šta, pa ni da rađamo.

„Sloboda koju nam Bog daje, to je jedino što je iznad ljubavi Božije. I Bog nas neće iz svoje ljubavi prisiliti nikada ni na šta. Da mi na bilo koga vršimo pritisak, da radi ovako ili onako, žene da rađaju, to ne može. Vi nikog ne možete da naterate ni na šta. Žene mislim da treba da rađaju onda kad to žele“, rekla je ona za „Blic“.

Prema njenim rečima, kako žene mogu da se nateraju da rađaju ako ne znaju šta će da jedu, da li će imati posao ili kako će živeti.

„Ja se ne usuđujem da govorim o tome. Jer mi monasi, šta mi imamo da pričamo o rađanju. Mi smo se opredelili za jedan drugi život i nemamo to iskustvo. Možda neka žena koja je rodila desetoro dece, možda one mogu da posavetuju žene, kako se to nosi. I sigurno one imaju primera kako im je Bog pomogao u situacijama kad se čini da je nemoguće opstati i onda ipak opstanu. Ali, da to pominjem ja, ili bilo ko drugi ko nema svoje biološko potomstvo, mislim da nemam to pravo“, rekla je mati Efimija koja već dve godine živi u manastiru SPC u Francuskoj Išon.

Mati Efimija kaže da su najveća iskušenja koja imamo sa našim najbližima, jer je to nešto što nas najviše boli, kao i njih.

„Mi pazimo kako se odnosimo sa pretpostavljenima, ali kakvi god da smo prema njima, njih nećemo mnogo povrediti. Ali svoju baku, svoju mamu, lako možemo da uvredimo ni zbog čega. Videla sam da onaj ko te najviše voli, ko ti najviše daje, njemu najmanje vraćaš jer se podrazumeva da je on taj koji ti daje. A ti daješ drugima. A mi dajemo od tog bogatstva koje smo dobili od onog ko ima veliku ljubav i koju nam daje. A uopšte se ne setimo da mi to treba da vratimo“, rekla je ona i dodala da ponekad toshvatimo tek kada odu.

Pre nego što se zamonašila, mati Efimija Topolski je bila diplomirana slikarka, a kako se navodi svoju umetnost je donela u manastir Gradac u kome je kao igumanija provela 20. godina.

Trenutno je jedina monahinja u Francuskoj gde vreme provodi i slikajući i slike i ikone.

Trenutno je otvorena njena izložba „Mislim, tražim, čekam“ u galeriji 73 na Banovom brdu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bogmati efimijaporođajradjanje
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • ANDREJ

    Mislim da tom Amfilohiju Radovicu,treba jednom vec zacepiti usta.Taj „monah“ neprestano pali vatru,svojim izjavama kojima postize sasvim suprotan efekat.Posle svake njegove nesuvisle izjave,jedan sloj gradjana,prestane da ide u Crkve.Ako mu je toliko stalo do velikog broja dece,sto nije svojevremeno (sada je kasno) skinuo tu mantiju,razmonasio se i…“legao“ na posao da pravi tu j…nu srpsku decu,ako mu je stvarno toliko stalo do toga. Mi koji nesto vise znamo od njega,necemo da pravimo decu,dok ova drzava ne stane na sopstvene noge.Sve dok ne postoje materijalni uslovi za pravljenje dece,nije ih uputno praviti.Za pravljenje dece,treba imati uslova treba deci obezbediti dostojanstveno detinjstvo.

  • WW

    Znaci zene u Srbiju su duzne da radjaju da bi bilo vise Srba. Koga briga sta se desava sa tom decom kada se rode ? Srbija ima dosta dece , dece koja su gladna zive u katastrofalnim uslovima . Zasto se ne obaziremo na to da deca koja su vec rodjena imaju uslove da odrastu i obrazuju se da bi jednog dana mogli da doprinesu boljem stanju zivota u Srbiji. Nijedna majka nece da gleda svoje dete da joj bude gladno i da nema da mu pruzi osnovne stvari u zivotu koje su potrebne danas a mozda nisu bile potrebne pre 40 godina . Treba standard zivota u Srbiji da se popravi da bi se natalitet popravio , tako da novi roditelji mogu da zarade da odgaje svoje dete . Tako da nemojte da pravite te simplisticne izjave koje nemaju veze sa zivotm . Ako vam je toliko stalo da podignete natalitet Srbije sto nemate po desetoro dece ? Ili vam je mozda jasno da nije razumno imati vise dece nego sto mozete da odgajite.

    • KUM I

      „Simplisticne“izjave hm hm.A kad se Vi kao majka ili neka druga busate u grudi i trtljate kako ste eto zaposlene ,domacice i majke kako se zovu te izjave ?Bice da je bolje biti le“bejka i onda si „ostvarila licnu slobodu ,hm ,hm!Moja izjava je bila prica o SEBICLUKU i komformitetu te pravu izgleda i po Vama da samo VI mozete odlucivati hocete li radjati .i za cudo kako neznate da u Srbiji najmanje dece imaju bogati a ne sirotinja.Pa iaku su siromasni izvode decu na put ,inace ako ostane ovako nece imati ko ni da radi osnovne stvari u drzavi a kamol porodici ,ili je „Staracki dom“ izlaz!

  • KUM I

    Moja supruga iako je znala da zarko zelim a i imali smo mogucnosti nije htela da rodi musko dete.To je priznala nakon 25 godina neznatno pre smrti.Sta reci a nezaboraviti koju smo zakletvu jedno drugom po bozijoj zapovesti dali.Jer ako muskarac-MUZ nema prava suodlucivati dali ce se dete roditi ili ne cemu brak i sve te ceremonije.Vi zene odlucite i ko da vam dariva dete ili ga uzmite iz“epruvete“,ali ne zovite nikog pa ni drzavu u pomoc sa floskulom „samohrana majka“.

  • bambi

    Sta sve covek nece da cuje i da procita. Kaze ni Bog nas nikada nece prisiliti da radjamo. A posle kaze Žene mislim da treba da rađaju onda kad to žele, tj. muskarci se tu ni ne pitaju. Ali salu na stranu. Kaze slobodu volje je covek dobio. Vrlo interesantno. I onda covek slobodom svoje volje recimo svirepo ubije drugog coveka. Npr. u ratu. I sta sad. Ko je kriv? Da li su ljudi koji su potpuno neduzni i nevini mucki ubijeni u koncentracionim logorima u gasnim komorama imali slobodu volje? Ajmo svi da se zamonasimo, da niko vise ne podize decu, da nas drzava izdrzava a mi da filozofiramo itd. Ajte ljudi, vise, ovo 21. vek. Vala 21. vek zatupljivanja ljudske civilizacije mislim da je dosta. Dosta vise.

  • Miroslav

    U osnovi priče nije reč da se žene prisilie da rađaju decu, nego da im se ukaže da srbi polako nestaju, da nas je sve manje i da od njih zavisi opstanak Srbije. Predlaže im se da više rađaju. Ko se protivi taj zastupa tuđe interese i ON JE PROTIV SRBIJE .

  • Anonimni

    Bog nam je svima dao slobodu ali ne potcenjuj arogantnost nekih muskaraca koji ceo zivot zive sa uverenjem da oni imaju pravo da je ogranice zenama.

    • KUM I

      Dobro ste rekli“nekih“ ,ali nije ovde rec o njima vec o vecini oba pola!