Mediji da ne objavljuju podatke kojima se vredja privatnost

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da je u krajnje zabrinjavajućoj, gotovo grotesknoj suprotnosti sa zakonskim odredbama učestalo pojavljivanja podataka o zdravstvenom stanju u javnosti, u štampanim i elektronskim medijima.

Šabić je zbog toga apelovao na medije da se, poštujući sopstveni novinarski kodeks, uzdrže od objavljivanja podataka kojima se vredja privatnost gradjana, a posebno je upozorio državne organe i medicinske ustanove koji su najčešći mogući izvor tih podataka, na zakonom predvidjenu odgovornost.

Postupanje sa podacima o zdravstvenom stanju gradjana je prema njegovim rečima, ne samo kažnjiv prekršaj, predvidjen kako Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti tako posebno i Zakonom o pravima pacijenata, sa kaznom za pojedinca do 50.000 dinara, a za ustanovu do milion dinara, nego i krivično delo za koje je predvidjena kazna do tri godine zatvora.

Poverenik je naveo da će, u okviru ovlašćenja iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kontinuirano delovati na zaštiti prava gradjana.

On je podsetio da je Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, ali i posebno Zakonom o pravima pacijenata, izričito utvrdjeno da podaci o zdravstvenom stanju spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka.

Zakon o pravima pacijenata nalaže obavezu postupanja s tim podacima kao sa poverljivim, i izričito zabranjuje saopštavanje drugim osobama. Samo izričit pismeni pristanak pacijenta ili odluka suda mogu osloboditi od dužnosti čuvanja poverljivosti ovih informacija, podseća se u saopštenju.

Istim povodom reagovala su i novinarska udruženja. Udruženje novinara Srbije upozorilo je danas na kršenje Kodeksa novinara Srbije u izveštavanju medija o zdravstvenom stanju glumice Nede Arnerić, koja se pre dva dana povredila pri padu sa terase svog stana.

Kako je UNS saopštio, pojedini mediji su u današnjim izdanjima iznoseći detalje o prirodi povreda koje je glumica Neda Arnerić zadobila prekršili Kodeks novinara Srbije, Zakon o javnom informisanju i Zakon o pravima pacijenata.

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je ranije danas medijske zloupotrebe u izveštavanju o nesreći glumice i ocenilo da su u izveštajima tabloida i TV Pink o tom slučaju prekršene osnovne odredbe Kodeksa novinara Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar