Meštani Savinog Sela tužili opštinu Vrbas zbog neispravne vode

Meštani Savinog Sela tužili su opštinu Vrbas i Javno komunalno preduzeće Standard i zatražili pet miliona dinara odštete zbog izbegavanja nadležnih da odgovore na pitanja o zdravstvenoj ispravnosti vode u tom selu, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Protiv ovakvog ponašanja opštinskih vlasti pobunili su se i meštani Ravnog Sela, koje se takođe nalazi u opštini Vrbas i ima slične probleme s vodom.

Pokrajinska sanitarna inspekcija donela je 2006. godine rešenje po kojem je voda iz seoskog vodovoda proglašena zdravstveno neispravnom, jer su u njoj pronađene nedozvoljene koncetracije arsena, mangana, nitrita i gvožđa.

Udruženje građana „Nada za Savino Selo“ i više od 300 meštana, isprovocirani tužbama zbog neplaćenih dugova za vodu, akcijama isključenja i izbegavanjem nadležnih da odgovore na pitanje o ispravnosti vode, podneli su zajedničku tužbu, kojom traže odšetu od pet miliona dinara, protiv opštine Vrbas i Javnog komunalnog preduzeća Standard, navodi VOICE (www.voice.org.rs).

Uz tužbeni zahtev, sudu su podneli i rezultate analiza vode koju su sami platili i odgovor pokrajinske sanitarne inspekcije da je zabrana, koju lokalni čelnici više i ne spominju, još uvek na snazi.

„Od nas se očekuje da ćutimo, plaćamo tehničku vodu kao pijaću, vučemo kanistere i flaše na javnu česmu i ne postavljamo suvišna pitanja“, rekao je predsednik udruženja „Nada za Savino Selo“ Žarko Gavrilov.

Dodao je da su nadležni u opštini i u Standardu ignorisali peticije meštana Savinog Sela, koje je potpisivalo po više stotina ljudi.

Udruženje građana „Spona“ iz Ravnog Sela zatražilo je od nadležnih, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, odgovor na pitanje kakvi su rezultati analize ispravnosti vode u tom selu.

„Problem vode je pokazao da postoje oni i mi. Vlast i građani. I da predstavnike vlasti više brine fotelja od zdravlja naše dece. Zato sam uveren da ne postoji drugo rešenje nego da su građani udruže“, kazao je Saša Mirković iz „Spone“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar