Ministar nudi saradnju uzbunjivaču koji je otkrio saradnju lekara i pogrebnika

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se sa uzbunjivačem i bivšim direktorom Hitne pomoći Borkom Josifovskim.

Lončar je Josifovskom ponudio da bude deo tima Ministarstva zdravlja koji se bavi sprečavanjem korupcije u zdravstvu.

„Korupcija mora da ima svoje ime i prezime i mora da bude sankcionisana. To je jedini način da se promeni svest kod ljudi, jer ako prolazi nekažnjeno nema motiva za sve buduće generacije da ne rade isto ili slično“, rekao je ministar novinarima.

On je ukazao da ogromna većina lekara radi odgovorno i savesno svoj posao, ali da ima pojedinaca koji imaju „drugačije interese“ i da je cilj države i ministarstva da ih „izvuče iz sistema i stavi na stub srama“, da budu procesuirani i kažnjeni.

Ministar je obećao da će lično potpisati krivične prijave za sve zdravstvene radnike za koje postoje dokazi da su umešani u korupciju bilo da se to desilo pre deset, petnaest godina ili pre deset dana.

Ne želi, dodaje, da ostane i trunka sumnje da država nekog štiti, da ne bude procesuiran.

„Ne pada mi na pamet da budem ministar zdravlja i da budem gluv na takve pojave. Ogromna većina ljudi koji rade u zdravstvu rade svoj posao najbolje što mogu“, naglasio je ministar.

Josifovski je kao direktor beogradske Hitne pomoći, pre 13 godina, ukazao na to da pojedini lekari te ustanove sarađuju sa pogrebnicima, kao i na finansijske malverzacije pojedinaca u toj ustanovi. Protiv dvojice lekara pokrenut je postupak, koji još nije okončan.

Ministar kaže da će na sledećoj sednici Vlade Srbije pokrenuti pitanje šta je sa predmetima iz Hitne pomoći koji datiraju iz 2006. i 2007. godine.

Dodaje da ne želi da vrši nikakav pritisak na pravosuđe, ali da javnost ima pravo da zna šta se dešava sa predmetima i da je red da ti postupci dobiju epilog, ma kakav on bio.

Josifovski se zahvalio ministru zdravlja što je pozvao uzbunjivača i što je obećao da će svaka korupcija u zdravstvu za koju postoje dokazi biti procesuirana, a o ponudi Lončara da bude deo njegovog tima kaže da će razmisliti.

Za to što je Viši sud u Beogradu doneo presudu u njegovu korist, u korist uzbunjivača, kaže da je novi momenat u našem pravosuđu.

„Ukoliko državni organi valjano budu obavljali svoj posao, sigurno da će to biti velika prepreka i za kriminal i korupciju“, rekao je Josifovski i dodao da je ministar zdravlja prepoznao ovaj momenat kao ključnu tačku u borbi protiv korupcije i u ozdravljenju našeg zdravstva.

„Ovo je prekretnica ne samo u zdravstvu već u pravosuđu“, zaključio je Josifovski.

Josifovski je 2005. godine ukazao državnim organima da pojedini lekari u Hitnoj pomoći sarađuju sa pogrebnicima.

On je ukazao da dispečeri umiruće pacijente upućuju na određene lekare, bez obzira na to gde se nalaze. Ti lekari su konstatovali smrtne slučajeve mnogo češće od drugih i nisu radili reanimaciju na terenu.

Na vrata porodice preminulog ubrzo su stizali privatni pogrebnici, koji su adresu pokojnika dobijali od pojedinih lekara za novčanu nadoknadu, tvrdio je tada Josifovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korupcijauzbunjivačZlatibor Lončar
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    „BUĐAVI“ LONČAR IZ ŠESTE LIČKE , KRKOBABIĆ I DR. „TITOVČIČI“ SU PARAZITI , O Č I S T I M O SRBIJU OD OKUPATORA SRBIJE OD 1945 DO DANAS , DOSTA MI JE „TITOVČIČA“ , TITOVIH SRBOMRZACA : LIKA, BANIJA, KORDUN, CRNA GORA, SLOVENACA , „BOSANACA“, HERCEGOVACA I DR.. T R A N S F O R M E R S A „KOJI SISAJU KRV SRBSKOM NARODU“, DOSTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ………………….