Ministarstvo pravde: Udruženja i civilni sektor planirali da napuste skup u Novom Sadu

Ministarstvo pravde Srbije ocenilo je danas da je potrebno da se čuju svi stavovi, mišljenja i kritike na tekst izmena Ustava, bez obzira da li se nekome dopadaju, i izrazilo sumnju da su predstavnici strukovnih udruženja i nevladinog sektora „unapred planirali“ da napuste javnu raspravu u Novom Sadu.

„Ukazujemo da je javna rasprava mesto gde svako treba i ima pravo da kaže svoje mišljenje, bez obzira koliko se ono razlikovalo od stava ili mišljenja drugih. Upravo zato napuštanje jučerašnjeg okruglog stola u Novom Sadu od strane predstavnika odredjenih strukovnih udruženja i civilnog sektora otvara sumnju da su se oni unapred pripremali da napuste javnu raspravu o Radnom tekstu izmena Ustava Srbije u oblasti pravosudja“, navelo je Ministarstvo pravde u odgovoru agenciji Beta.

Javnu raspravu u Novom Sadu juče su napustili članovi Konventa, predstavnici Društva sudija Srbije, Udruženja tužilaca, Udruženja tužilačkih i sudijskih pomoćnika i Advokatske komore Vojvodine zbog uvreda koje je uputio pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

Iz Ministarstva pravde nisu odgovorili na pitanje da li smatraju da je ponašanje pomoćnika ministra pravde bilo primereno, ali su naveli da je okrugli sto nastavljen uz prisustvo predstavnika drugih udruženja, sudija, tužilaca.

„Ministarstvo pozdravlja aktivno učešće svih zainteresovanih, a posebno strukovnih udruženja i civilnog sektora u javnoj raspravi, a činjenica da se na okruglim stolovima i u javnosti može čuti svačiji glas, svako mišljenje, bez obzira kakvo je ono, ukazuje da Srbija teži evropskim standardima i načelima i demokratizaciji društva“, naveli su iz Ministarstva pravde.

Oni su pozivali predstavnike strukovnih udruženja i civilnog sektora da nastave učešće u javnoj raspravi, a prilika za to je novi okrugli sto koji će biti održan u ponedeljak, 26. februara u Nišu.

Podstili su da će javna rasprava trajati do 8. marta, kao i da zainteresovani, pored učešća u preostala dva okrugla stola, mogu Ministarstvu pravde da dostave i svoje pisane komentare, sugestije i predloge.

Ranije danas sudija Višeg suda u Požarevcu Gordana Vidojković rekla je za agenciju Beta da joj je na javnoj raspravi u Novom Sadu Čedomir Backović uputio niz uvreda, posle kojih je jedan od učesnika i fizički nasrnuo ka njoj.

Gordana Vidojković koja je članica Upravnog odbora Društva sudija Srbije, rekla je da je problem nastao odmah na početku skupa, jer Backović izneo niz uvreda koje je uputio čitavom pravosudja, kao i na račun predsednice Društva sudija Srbije Dragane Boljević.

„Ja sam tražila i dobila sam reč i iznela sam niz stručnih, formalnih pitanja koje sam izmedju ostalog uputila i pomoćniku ministra pravde. Umesto odgovora ja sam dobila niz uvreda i to ne samo ličnih, već je nastavljano u istom tonu vredjanje i nipodaštavanje čitave profesije i struke“, rekla je Gordana Vidojković.

Prema njenim rečima, tu se incident nije završio.

„Kao posledica toga usledila je rekacija sledećeg učesnika koji je krenuo ka meni, u fizičkom smislu, unoseći mi se u lice i preteći prstom i pitajući da li sam ja sudija i da li živim u Srbiji“, kazala je ona.

Gordana Vidojković nije želela da navodi šta joj je rekao pomoćnik ministra pravde, a za čoveka koji je fizički nasrnuo rekla je da ga ne poznaje.

„Kao gradjanin osetila sam se uplašeno ne samo u fizičkom smislu. Kada vam visoki državni službenik Ministarstva pravde upućuje pretnje i uvrede ostetite da postoji opasnost da se urušava čitav pravni sistem, a kao sudija ja sam u obavezi da čuvam Ustav i zakon i moram da budem hrabra“, rekla je Gordana Vidojković.

Prvi je o incidentu juče govorio direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević koji je izjavio je da je Čedomir Backović izneo je mnoštvo uvreda i što su sudije okarakterisale kao pretnje.

Prema njegovim rečima, rasprava je prekinuta, nakon što je Backović Konvent nazvao „nekom vrstom Centralnog komiteta“ i nakon što nisu dobili odgovore o njegovom stavovima i poslednjem televizijskom nastupu, tokom kog je rekao da ne razume zbog čega se sudije i tužioci protive ovakvim izmenama Ustava, jer je „video njihov rad u poslednjih petnaest godina“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Pa ovi iz Minstarstva tzv.pravde pponasaju se kao i vrh vlasti i maju od koga da vide. Misle da im je sve dozvoljeno. objasnjavaju da su se drugi spremili da napuste a za sta su se Oni spremili?