Minutom ćutanja za stradale beogradske osnovce i čuvara počeo festival 'Mirdita dobar dan u …

Minutom ćutanja na stradale beogradske osnovce i čuvara počelo je deseto izdanje festivala „Mirdita, dobar dan!“ u Prištini.

Nakon otvaranja pred punom salom prištinskog Kina ABC puštena je projekcija filma Radivoja Andrića „Leto kad sam naučila da letim“.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava pozvala je na otvaranju publiku da festival iskoristi da se zapita šta svako može da uradi da bi se podstakli ljudskost, nežnost i empatija.

„Jučerašnja tragedija nas je naterala da se duboko zagledamo u sebe i da prigrlimo još čvršće ono što nam je vredno uz iskreno saosećanje sa onima koji su pogođeni stravičnim činom nasilja koji se dogodio po prvi put u našem regionu u Beogradu. Ovaj region povezan je neraskidivim vezama i više nego ikada moramo stajati rame uz rame“, rekla je ona.

Izvršni direktor Integre Kuštrim Kolići izjavio je da „Mirdita, dobar dan!“ dugi niz godina „nastavlja da nudi mogućnost saradnje i kreativnosti između Kosova i Srbije u različitim oblastima“.

„Nakon skoro jedne decenije pored toga što se politički izazovi nastavljaju mi isto nastavljamo da radimo sa istim ciljem. Festival ostaje jedna od retkih platformi koja nudi prostor za promociju i kulturnu razmenu i dijalog o pitanjima o kojima se inače ne govori ili se zloupotrebljavaju“, dodao je.

Tokom festivala koji traje do subote, 6. maja u Prištini će biti predstavljena umetnička, kulturna i društvena scena Srbije.

Sutra će biti održana promocija knjige „Druga Srbija: Srđa Popović“, Škeljzena Gašija, debata „Drugo nasleđe“, veče poezije „Stolpersteine“, sa Mirjanom Narandžić i Đorđem Simićem i koncert benda „Pretty Loud“.

Kako navode organizatori, inspiracija za festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu.

Ulaz na sve događaje je besplatan, a program je dostupan na sajtu festivala.

Učesnici i organizatori festivala, kao i nekoliko desetina građana Prištine, nakon otvaranja paljenjem sveća u centru grada odalo je počast stradalim osnovcima i čuvaru škole u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar