MMF mekog srca – zašto?

Fond neće da dozvoli da eventualni troškovi, koji mogu da nastanu po osnovu sudskih troškova iz Strazbura, bace senku na njihov uspešan projekat.

Srbi razumeju da im Međunarodni monetarni fond pomaže. Ovim rečima je Džejms Ruf, šef misije MMF-a, u novembru prošle godine odgovorio na konstataciju novinara da ih narod u našoj zemlji ne voli. Ovih dana priča o mekom srcu MMF-a ponovo je aktuelizovana njihovim zahtevom da se ukine zakon o privremenom umanjenju penzija. Kako je „Politika” već pisala, fond tokom pregovora o novom aranžmanu insistira da se, nakon što su javne finansije stabilizovane, nađe trajno i sistemsko rešenje za srpske penzionere. Jer, opasnost od krize javnih finansija, zbog koje je ta privremena mera i uvedena, više ne postoji.

Zašto je delegacija iz Vašingtona tokom ove posete tako bolećiva prema srpskim penzionerima?

„Ne traži MMF ukidanje zakona zato što više voli penzionere nego što volimo mi, već iz nekih drugih razloga”, rekao je pre nekoliko dana predsednik Aleksandar Vučić, a da pritom nije naveo o kojim razlozima je reč.

Posmatrano iz ugla Fonda, MMF ne brani penzionere, već svoj uspešan projekat. O čemu je zapravo reč? Srbija je tokom primene ovog programa postigla fiskalnu stabilnost, a rezultati su bolji od onih koje je sam MMF očekivao. Fond neće da dozvoli da eventualni troškovi koji, kao posledica pravnog vakuuma, sada mogu da nastanu po osnovu sudskih troškova iz Strazbura, bace senku na njihov uspešan projekat.

(Anica Telesković, „Politika“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

MMF
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • sirmijum

    pa tako to ide meko srce , tvda ćuna ……izgleda će da nas … samo nas još nisu obavestili