Mojović: Drčelić je bio negujući urednik

Na komemorativnom skupu preminulom novinaru Stojanu Drčeliću (59) rečeno je danas da je Drčelić bio lirsko epska duša i negujući urednik.

Novinar Dragan Mojović je kazao da Drčelić nije znao za strogost, nije ga obuzimalo nezadovoljstvo.

„Zbog toga novinari koji su radili s njim nisu strepeli od njega kao urednika. Bio je urednik pored koga su novinarske kolege rasle. Drčelić je bio iskren, pošten i pravedan, nije precenjivao svoje vrline niti isticao tudje mane“, poručio je Mojović.

Kolumnista Milenko Vasović je kazao da se Drčelić opirao folirantima, izlazio na crtu takozvanim autoritetima, i da nije uzmicao.

„Nije trpeo ucene, radije bi pristao da prodje kroz trnje, nego što bi uprljao ruke. Bio je lovac, znao je za životno pravilo: ili si lovac ili si lovina. Zato je i umeo da gadja suštinu. Nedostajaće nam njegovi tekstovi, osećaj za pravdu, blaga ironija i surova preciznost“, dodao je Vasović.

Zamenik glavnog urednika Nova.rs Ratko Femić je rekao da su Drčelića napadali i predsednik i premijerka.

„Napadali su ga i oni medijski nepomenici koji su im tercirali u podmuklim tiradama protiv jedne čiste karijere, dobre duše, pravednika, istinoljuba i čovekoljuba. Hvala Bogu pa ga takva pogana usta nisu hvalila“, naglasio je Femić.

O Drčeliću su govorili i Ranko Pivljanin i Aleksandar Bojić.

Na komemorativnom skupu, kome je pored porodice prisustvovao veliki broj novinara i prijatelja, prikazan je dokumentarni film o preminulom novinaru.

Sahrana glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Nova“ Stojana Drčelića je danas na beogradskom groblju Orlovača u 14.15 časova.

Opelo će početi u 13.45 sati.

Drčelić je iznenada preminuo u nedelju 19. juna, u Beogradu.

Bio je novinar i urednik u Blicu, Kuriru, NIN-u, Nedeljniku, Frankfurtskim vestima…

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar