Moro: Vežba „Štit“ dokaz da Srbija vodi računa o bezbednosti

Ambasador Francuske u Beogradu Kristin Moro ocenila je da je potrebno napraviti veliku međunarodnu koaliciju za borbu protiv Islamske države, a istovremeno je pohvalila Srbiju za pomoć koju pruža Francuskoj nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu.

Moro je primetila da Srbija pridaje veliku pažnju bezbednosti, i da nije podlegla strahu i panici.

Dokaz za to, prema njenim rečima, je i nedavno održana zajednička vežba vojske, policije i bezbednosnih snaga „Štit 2015“.

Ona je kazala da je u Francuskoj još na snazi vanredno stanje, jer vlasti traže i poslednje osobe koje su bile umešane u atentate.

„Nastavljamo sa našim aktivnostima i svesni smo da borba protiv terorizma iziskuje vreme. Potrebno je puno rada, kako s naše strane, tako i susednih država. Vidimo šta se trenutno dešava u Belgiji, ali je potrebno delovati i u Siriji“, naglasila je Moro.

Upitana kako Srbija može pomoći Francuskoj nakon napada u Parizu, odgovorila je da Srbija već mnogo pomaže.

S tim u vezi, Moro je istakla dobru policijsku saradnju i dodala da Srbija može zajedno sa Francuskom da se bori protiv regrutacije i finansiranja terorista.

Prema njenim rečima, jedan od prioriteta bi možda mogla da bude borba protiv ilegalne prodaje oružja.

Komentarišući mogućnost da Srbija i zemlje Balkana mogu biti mete terorističkih napada, ona je rekla da se mnogo toga može „zamisliti“.

„Srbija pomaže i Francuskoj i Evropskoj uniji u borbi protiv terorizma i u Africi“, dodala je Moro.

Moro je, odgovarajući na pitanje da li bi stranci trebalo da se plaše prilikom putovanja u Francusku, kazala da je strah prisutan kod svih, pa i kod Francuza, a reč je o nekoj vrsti opštog straha, jer se „sve i svašta može desiti na bilo kom drugom mestu“.

„Ne postoji konkretna pretnja. Želimo da uputimo poruku teroristima da nas pretnjama neće sprečiti da živimo naše uobičajene živote. Trebalo bi biti oprezan, ali ne i u panici“, naglasila je Moro.

Ona je podsetila da, kada je reč o građanima Srbije, nema promene u pravilima za ulazak u Francusku.

„Nismo promenili pravila pristupa našoj teritoriji, ali smo uspostaviti kontrole na granicama. Zato bi trebalo očekivati više kontrola“, zaključila je Moro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bezbednostKristin Moroštitterorizamvojska srbije
Komentari (0)
Dodaj komentar