Mreže organizacija za decu Srbije traži hitne mere da bi deca bila bezbednija u školama

Mreža organizacija za decu Srbije zatražila je danas od Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da preduzmu hitne i sveobuhvatne mere kako bi se poboljšala bezbednost dece u školama.

Ta organizacija se oglasila povodom tragedije u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u kojoj je učenik te škole ubio osam đaka i radnika.

„Kako bi se ovakve tragedije u budućnosti sprečile potrebne su mere koje uključuju povećanje broja školskih psihologa i socijalnih radnika koji bi pružili podršku učenicima i nastavnom osoblju, uz poboljšanje saradnje sa roditeljima kako bi se preventivno odgovorilo na znakove upozorenja o potencijalnom nasilju“, navodi se u saopštenju.

Upućen je apel roditeljima da preuzmu odgovornost i osiguraju da vatreno oružje bude van domašaja dece.

„Smatramo da je od vitalne važnosti pružiti podršku deci koja su preživela traumu. Zato pozivamo na pružanje psihološke podrške deci i osoblju škole kako bi se prevazišli šok i trauma nakon ovog tragičnog događaja“, istakla je Mreža.

Mreža je pozvala medije da poštuju prava deteta i da se uzdrže od objavljivanja informacija koje bi mogle da ugroze privatnost ili na drugi način krše prava deteta koja su preživela traumu.

„Važno je da se fokus stavi na mere prevencije i podrške, kako bi se smanjio rizik od sličnih incidenata u budućnosti, umesto na senzacionalizam i neprimereno izveštavanje“, apelovala je Mreža organizacija za decu Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar