Mučitelje životinja teško otkriti

Javnost u Subotici otkrila je da je mučenje životinja dostiglo nove razmere kada su radnici „Čistoće i zelenila” u naselju Kelebija, na sporednom putu ka jezeru Majdan, pored kontejnera pronašli dva psa odrubljenih glava. Mučna situacija odmah je prijavljena policiji i tužilaštvu, teren je dezinfikovan, a prema navodima svedoka u kontejnerima su pronađene okrvavljene medicinske rukavice. Ipak, čini se po onome što je tamo zatečeno da su psi ubijeni na nekom drugom mestu.

Ova strašna priča usledila je možda ni mesec dana nakon što je tokom noćnog provoda u centru grada neko flašom izudarao po glavi omanjeg psa. Udruženje za zaštitu životinja „Anima” pokušalo je da animira javnost da se pronađe krivac, ali za sada bez uspeha. Mnogi se sećaju da je pre nekoliko godina upravo u šumi u naselju Kelebija pronađen leš obešenog i spaljenog psa.

U svojim objavama na društvenim mrežama „Anima” gotovo svakodnevno izveštava o psima koje spasavaju od različitih vidova zlostavljanja, od fizičkog do neodgovarajućeg držanja.

„Poslednjih nekoliko godina svedoci smo stravičnih slučajeva zlostavljanja životinja. Od svih tih slučajeva procesuiran je samo lovac koji je upucao mačka Fredija. Imali smo slučaj i zverski pretučenog psa Mikija, i iako je utvrđeno ko je to uradio, lice nije procesuirano jer svedoci nisu hteli da svedoče. U svim ostalim slučajevima izvršioci nisu pronađeni”, kaže za „Politiku” Sabina E., jedna od aktivistkinja društva.

Među velikim brojem zlostavljenih životinja Sabina kaže da ih je posebno potresao slučaj malog i veoma dragog vlasničkog psa koji je upucan na ulici. Slučaj je prijavljen policiji, a preko društvenih mreža animirani Subotičani otkrili su izvršioca za koga je utvrđeno da je decenijama mučio i na različite načine zlostavljao pse i mačke. „Ubrzo je procesuiran i policija mu je oduzela pušku. Nažalost, za izvršioce ovog krivičnog dela nije praksa da se izriču zatvorske kazne.

Smatramo da je na ovom problemu sistem definitivno zakazao i ne postoji volja države da se ovo pitanje reši na odgovarajući način. To je situacija koja bi trebalo da brine sve, a ne samo ljubitelje životinja, jer ovakve osobe imaju sociopatski tip ličnosti i izuzetno su opasne po svoju okolinu. Naučne studije su pokazale da je svaki serijski ubica prvo ubijao životinje. Naravno, to ne znači da će svaki ubica životinja postati serijski ubica ljudi, ali je dovoljno zastrašujuća i sama mogućnost”, navodi Sabina.

Za sada „Anima” nema podataka ko je mogao da osakati pse na način kako su pronađeni pored kontejnera na Kelebiji, ali se pridružuje pretpostavkama da je motiv finansijske prirode. Naime, moguće je da se otkuvane čeljusti pasa koriste za lažiranje ujeda. Prema podacima iz izveštaja Gradskog pravobranilaštva, tokom prošle godine bilo je 145 predmeta zbog ujeda pasa i na ime odštete iz gradskog budžeta isplaćeno je gotovo četiri miliona dinara. Ove godine do sada je prijavljen 81 ujed, a isplaćeno je 2,1 milion dinara.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

suboticazlostavljanje životinja
Komentari (0)
Dodaj komentar