Muškarci se više bave kućnim ljubimcima nego decom

Prosečna srpska domaćica za šporetom dnevno provede sat i po. „Pater familijas” se u kuhinji zadrži – deset minuta. Na čišćenje i sređivanje domaćinstva žena svakog dana potroši nešto više od sat vremena. Nauka još nije potvrdila da li su srpski muškarci „reinkarnacija” Mister Propera, ali – njima je potrebno samo 23 minuta da stan zablista kao u reklami.

I dok na pranje i peglanje veša žena potroši pola sata dnevno, muškarci se rubljem požrtvovano bave – jedan minut. Statistički posmatrani, pripadnici jačeg pola više se bave popravkama u stanu, baštovanstvom i kućnim ljubimcima nego sopstvenim naslednicima. Brojke, naime, govore da se naši muškarci decom bave 16 minuta dnevno dok se kučićima, cvećem i šrafcigerom bave – 45 minuta dnevno.

Ovo su samo neki od najzanimljivijih podataka izvedenih iz studije Republičkog zavoda za statistiku pod nazivom „Korišćenje vremena u Republici Srbiji 2010. i 2015. godine” koja je urađena na reprezentativnom uzorku od 2.340 domaćinstava 2010. godine i 1.280 domaćinstava tokom protekle godine. Rezultati ove studije, koja je predstavljena na konferenciji za novinare, govore da žene čak dva puta više od muškaraca rade u „drugoj smeni” odnosno u domaćinstvu.

Bez obzira na to da li su zaposlene, žene u takozvanim neplaćenim poslovima svakodnevno provedu četiri sata i 36 minuta, a muškarci dva sata i pet minuta. A kada bi žena bila plaćena za sve poslove koje obavlja u domaćinstvu po minimalnoj ceni sata – njena plata iznosila bi 138 evra mesečno, odnosno 1.650 evra godišnje, govori računica Republičkog statističkog zavoda.

Stručnjaci RZS-a ipak primećuju da je u odnosu na 2010. godinu promenjeno vreme koje pripadnici oba pola utroše na kućne poslove. Žene se domaćinstvom u proseku bave 15 minuta kraće nego pre pet godina, a muškarci 11 minuta više. Tragajući za uzrocima ovih promena, istraživači su došli do zaključka da je za tih pet godina došlo do porasta nezaposlenih muškaraca za osam odsto, pa to objašnjava „intenziviranje” njihovih aktivnosti u domaćinstvu.

Sa druge strane, žene sve više kupuju gotove obroke, pa to objašnjava činjenicu da one čak 45 minuta manje vremena provode u kuvanju i spremanju hrane nego 2010. godine.

Najveći deo slobodnog vremena naši sugrađani provode pred malim ekranom – žene u proseku gledaju TV dva sata i 22 minuta dnevno, a muškarci deset minuta duže od njih. Prijatelji i porodica imaju značajnu ulogu u našim životima, o čemu slikovito svedoči statistika da u druženju sa najmilijima žene dnevno provedu više od sat i po, a muškarci skoro dva sata.

Pripadnicima oba pola potrebno je sat dnevno da se odmore, dok na hobije i igre (uključujući i korišćenje kompjutera) muškarci dnevno potroše 44 minuta – duplo više nego žene. Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku svedoči i da muškarci više vremena provedu baveći se sportom nego žene – pripadnici jačeg pola u proseku se rekreiraju pola sata dnevno. Jedina slobodna aktivnost u kojoj žene provode više vremena od muškaraca jeste čitanje – dame čitaju 20 minuta dnevno, a muškarci šest minuta manje.

Analizirajući strukturu dana naših sugrađana, stručnjaci RZS došli su do zaključka da spavamo pola sata duže nego 2010. godine. U najvećem broju domova budilnik zvoni između 7.30 i osam časova ujutru. Na počinak odlazimo između 22 i 23 časa – sat vremena pre ponoći spava 67 odsto žena i 63 odsto muškaraca. Na konzumiranje hrane i pića u proseku potrošimo sat i po dnevno. S obzirom na to da uobičajeno vreme za doručak, ručak i večeru u Srbiji više ne postoji, obroci se konzumiraju tokom celog dana.

(Katarina Đorđević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decamuskarci
Komentari (0)
Dodaj komentar