Na Kalemegdanu otvorena izložba o urbanoj mobilnosti BG

BEOGRAD – Izložba posvećena urbanoj mobilnosti Beograda, koja u fokus stavlja načine transporta u glavnom gradu, otvorena je danas na Kalemegdanu i trajaće do 22. septembra.

Posetioci će na platou Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ i na Cvetnom trgu moći da vide projekte koje je Grad Beograd realizovao u prethodnom periodu, a koji su usmereni na lakše kretanje sugrađana i turista.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je otvorio izložbu, poručio je da je suština izložbe da se favorizuje pešačenje kao jedan od načina transporta u gradu, kao i bicikle i druga prevozna sredstva koja koriste obnovljive izvore energije.

„Za razvoj gradova u tom pravcu, neophodno je da imamo razvijenu infrastrukturu, ali je važno i da se podiže svest kod ljudi da se polako menjaju navike“, poručio je Radojičić.

Naveo je da se na izložbi mogu videti pešačka zona u užem gradskom jezgru, koja prikazuje Topličin i Obilićev venac i Trg Republike, odnosno njihovu uvezanost, te načini transporta električnim mini autobusima, tzv. vrapcima.

Jedna od celina izložbe je i silazak Beograda na reke, gde je sa jedne strane prikazan Savski park, a s druge Savski trg, Savski kej i Promenada, naveo je Radojičić.

Jedan od prikaza je i pešsacko-biciklistički most na Adi koji povezuje Adu s Novim Beogradom.

Gradski urbanista Marko Stojčić istakao je da su u pripremi desetine pođednako značajnih projekata i podsetio da je Linijski park najznačajniji projekat koji se trenutno radi za korist pešaka i biciklista.

Stojčić je poručio da se očekuje da u naredne tri i po godine projekat bude potpuno završen, čime će, dodaje, Beograd dobiti oko 16 kilometara pešacko-biciklističke uređene zone.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović istakao je da je Sekretarijat uz podršku Grada Beograda tokom prosle i ove godine izradio Plan održive urbane mobilnosti grada Beograda za period do 2030.

Naveo je da će Plan do kraja ove godine biti predočen Skupštini grada Beograda, koji bi trebalo da ga usvoji.

Izložba posvećena urbanoj mobilnosti, čime se obeležava i početak Evropske nedelje mobilnosti, u Beogradu se održava 12. put.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar