Na validatorima u javnom prevozu informacije o izmeni trasa

BEOGRAD – Od sada će u javnim vozilima Beograđani pomoću validatora moći da se informišu o izmenjenim trasama linija javnog gradskog prevoza zbog izvođenja radova ili održavanja manifestacija u gradu.

“Nova uloga validatora u vozilima je informisanje putnika, odnosno korisnika prevoza ukoliko je došlo do izmene na trasi linija kojom se voze te informacije se očitavaju na samom validatoru”, rekao je za Tanjug Miloš Damnjanović, načelnik odeljenja za monitornig i upravljenje Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda.

“Validator ostaje nepromenjen i njegova funkcija je osnovna, a to je da putnici mogu očitati svoju kartu prilikom ulaska u vozilo, kao i sve ostale informacije u skopu toga će ostati na uređaju – koje je trenutno stajalište, koje sledi, ali i sva stajališta na trasi date linije”, rekao je Damnjanović.

“Pored toga ukoliko na liniji postoji izmena na samom validatoru kada se zatvore vrata i vozilo napusti zonu stajališta, pojaviće se slika sa informacijom da na trasi linije postoji izmena sa podacima o početku te izmene, datumom i vremenu početka, kao i završetka i QR kodom koji putnik može skenirati i koji će ga odvesti direktno na sajt Sekreterijata za javni prevoz na stranicu na kojoj se nalaze aktuelne izmene režima rada linija, gde mogu pogledati o čemu se tačno radi i na koji način”, rekao je Damnjanović.

“Kada su planirane situacije u pitanju, radovi i izmene trasa koje su predviđene planom i programom usled radova ili manifestacija u gradu – informacije o takvim izmenama se nalaze na našem sajtu i uoči samih izmena, a na validatorima će biti vidljivi onog trenutka kada počne izmena, od prvih jutarnjih polazaka tog dana kada počinje biće vidljivo na validatorima”, naveo je Damnjanović.

“Kada su u pitanju vanredne situacije naš operativni centar u Sekreterijatu za javni prevoz, dispečeri iz operativnog centra u realnom vremenu upravljaju vozilima javnog prevoza i vrše neplanirane izmene u datim situacijama usled nepredviđenih okolnosti. Kada se takva situacija desi, mi te iste informacije objavljujemo na našem sajtu, međutim trenutno je ovaj sistem u fazi pripreme i očekujemo da će vrlo brzo i neplanirane situacije biti vidljive na validatorima”, rekao je Damnjanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar