Nacionalna strategija za žrtve i svedoke na konsultacijama

BEOGRAD – Radni tekst Nacionalne strategije za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela za period 2019-2025. godine objavljen je na sajtu Ministarstva pravde radi konsultativnog procesa.

Ministarstvo pravde je tim povodom pozvalo stručnu javnost da mu dostavi svoje komentare do 15. marta, nakon čega će, kako navodi, biti izrađen finalni nacrt Strategije i započet formalni proces javne rasprave.

Nacionalna strategija, kako kažu njeni pisci, treba da obezbedi sistem u kojem se poštuju ljudska prava i koji žrtvama omogućava pristup pravdi bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kao i unapređenje položaja žrtava i svedoka u krivičnom postupku u skladu sa EU standardima.
Pored ostalog, ovaj dokument predviđa formiranje Nacionalne mreže službi da podršku žrtvama i sveodoicma koje će treba da se uspostave pri svim višim sudovima u Srbiji.

U Nacionanoj mreži biće i već postojeće službe pri Višem sudu u Beogradu i Tužilaštvu za ratne zločine, kao i službe podrške pri centrima za socijalni rad, sigurnim kućama, organizacijama civilnog društva.

Žrtve će, prema rešenjima iz radnog teksta Strategije, dobiti pravo da budu informisane o puštanju učinioca krivičnog dela iz zatvora – na slobodu.
Takođe žrtvama i svedocima krivičnih dela pored dobijanja informacija o pravima, biće obezbeđena emotivna podrška, psihološka i psiho-socijalna podrška, medicinska pomoć, zbrinjavanje u okviru sigurnih kuća, pružanje besplatne pravne pomoći, uključivanje u individualne i grupne tretmane rehabilitacije, uključivanje u programe psiho-socijalnog i ekonomskog osnaživanja.

Kada je u pitanju naknada štete, u praksi krivični sudovi najčešće žrtve upućuju na parnicu, a Strategija sugeriše da bi sudovi trebalo prekinu sa to praksom i odlučuju o imovinskopravnom zahtevu u samom krivicnom postupku.

U tom smislu neophodno je da se izrade smernice za postupanje namenjene javnim tužiocima i sudijama krivicnih odeljenja za odlučivanje o imovinskopravnim zahtevima, kao i da se sprovedu neophodne obuke i izrade obrasci za imovinskopravne zahteve uz omogućavanje pomoći žrtvama u njihovom popunjavanju.
Žrtve će u skladu sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći koji ove godine počinje da se primenjuje imati i pravo na besplatnu pravnu pomoć.
Strategija sugeriše propisivanje mera kojim bi se obezbedilo izbegavanje kontakta između žrtve i učinioca krivičnog dela, zaštita žrtve u toku sprovođenja dokaznih radnji kao što su ispitivanje ili veštačenje, kao i zaštita privatnosti žrtve.
Deca su, pored starih, bolesnih, žrtava porodičnog nasilja i diskriminacije, izdvojena kao posebno ranjive žrtave, koje zahtevaju i posebnu i kontinuiranu zaštitu.

Ceo dokumet objavljen je na internet sajtu Ministarstva pravde, a njegova prezentacija je planirana za petak 22. februar u saradnji sa Misijom OEBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar