Najbolji avioni na svetu: Mig-ovi uskoro u Srbiji

Premijer Aleksandar Vučić istakao je danas, nakon razgovora sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi, da je pitanje nedelja kada će šest aviona Mig 29 stići u Srbiju.

„Očekujem da će Putin uskoro potpisati ukaz kojim bi šest aviona Mig 29 moglo brzo biti prebačeno u Srbiju“, rekao je Vučić novinarima posle sastanka u Kremlju.

Na pitanje koliko će trajati procedura dolaska Mig-ova Vučić je odgovorio da neće trajati nekoliko meseci, već nekoliko nedelja.

Srpski premijer bio je zadovoljan što je mogao da čuje od Putina da je lično odobrio sve iz domena vojno-tehničke saradnje, što je ranije dogovoreno sa ruskim nadležnim zvaničnicima, a vezano je za 30 oklopnih vozila, 30 tenkova T 32 i šest Mig-ova 29.

„Očekujem da će u najskorije vreme da potpiše ukaz i da će avioni stići u najkraćem mogućem roku. Ostaju da se reše samo tehnički problemi, da li će avioni biti rasklapani za transport ili će biti omogućen njihov prelet preko drugih zemalja“, objasnio je Vučić, dodajući da građani mogu da budu spokojni po tom pitanju.

Na pitanje da li će se modernizacija aviona raditi u Rusiji ili kod nas, rekao je da mora da napomene da se razgovaralo i o centru u Srbiji za remont i popravku helikoptera i podvukao da je tu temu otvorio predsednik Rusije.

Modernizacija dela Mig-ova radiće se, kaže, verovatno u Srbiji, za šta mi moramo da se pripremimo, a deo njih u Rusiji, tako da će jedan broj aviona brzo stići u Srbiju, a zatim i oni koji će biti modernizovani u Rusiji.

Vučić je objasnio da kada se pominje remont treba znati da je reč o avionima koji su najbolji na svetu u bliskoj borbi, i da nije reč ni o kakvim krntijama, kako govore oni koji bi samo da kritikuju.

„To su vrhunski avioni, a kad govorimo o modernizaciji reč je o nabavljanju najmodernijih radarskih sistema, raketa vazduh – vazduh, raketa vazduh – zemlja. . . To su stvari koje su nama potrebne“, precizirao je Vučić.

Premijer Srbije je spomenuo i saradnju koju imamo preko SDPR sa ruskim firmama i ukazao na kooperaciju oko haubica 155 milimetara, ali podvukao da je izneo i naše ideje oko borbenog vozila Milošs.

Objasnio je da je reč o tome da se na „Miloša“ stave ruske protivoklopne rakete, lake nosivosti sa izvanrednim rezultatima čime vozilo od 300. 000 evra i „kernetima“ vrednim oko 40. 000 dolara mogu da se uništavaju i tenkovi koji koštaju i iznad pet miliona evra.

To je, ističe, veoma traženo i mi želimo da se tržišno ponašamo i da na tome zarađujemo.

Rusija mnogo novca zarađuje od proizvodnje i izvoza naoružanja, to je najvažnija privredna grana u toj zemlji, te i mi želimo da zarađujemo više novca, a očigledno je da potrebe za tim u svetu rastu, zaključio je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Aleksandar VučićVladimir Putin
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • a joj

    Ma šta kažeš, on deli u Srbiju avione, svaka poseta po 20 aviona stiže od braće besplatno