„Narodni front“ seli se na Novi Beograd?

NA Novom Beogradu već sledeće godine mogla bi da počne izgradnja ginekološke klinike u koju bi se preselio GAK „Narodni front“. Projekat, međutim, zavisi od toga da li će Evropska investiciona banka (EIB) odobriti prenamenu 50 miliona evra iz kredita za istraživanja i razvoj odobrenog pre sedam godina, iz kojeg bi se, osim gradnje nove ginekološke klinike, obnovio Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ i dogradio deo Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, kaže za „Novosti“ da bi, ukoliko EIB u prvoj polovini ove godine odobri prenamenu kredita, do kraja 2017. već mogli da se preduzmu prvi koraci: izbor lokacije, izrada idejnog, a zatim i izvođačkog projekta, kao i da se raspiše tender za izvođača radova.

– Dosad najveće ulaganje u zdravstvo, u četiri klinička centra i više klinika, za državu je prioritet i verujem da će angažovanost i posvećenost svih koji su u to uključeni biti na nivou koji odgovara listi prioriteta Vlade – kaže Blagojević.

U Ministarstvu zdravlja je nezvanično rečeno da još nije doneta definitivna odluka da se GAK „Narodni front“, gde se godišnje obavi do 7.000 porođaja, preseli na Novi Beograd.

– Još nije razmatrana nijedna moguća lokacija – kaže Blagojević. – To bi u ovom trenutku, dok se ne zna ni da li će biti odobrena prenamena novca iz kredita, bilo preuranjeno. Ako se to dogodi, o sudbini sadašnje zgrade u Ulici kraljice Natalije odlučivala bi Direkcija za imovinu.

Prof. dr Snežana Rakić, direktr GAK „Narodni front“, smatra da bi izgradnja porodilišta na Novom Beogradu bila dobar potez. Tu ideju podržava i profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije: – Zbog velikog broja stanovnika koji gravitira u tom delu grada, Novom Beogradu je potrebno porodilište, ali činjenica je da i u našoj klinici i u „Frontu“ imamo kapacitete za veći broj porođaja, ali natalitet – opada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

narodni frontNovi Beogradporodilište
Komentari (0)
Dodaj komentar