Nastavnici fizičkog: Ne damo informatici treći čas

Nakon pisanja o predlogu ministra prosvete da se uz dva časa fizičkog vaspitanja, predmet izabrani sport transformiše u sportske aktivnosti koje bi se realizovale preostala tri dana od po 30 minuta, oštro je reagovao Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta (SSPFVS) sa jasnom porukom: ne damo informatici treći čas fizičkog.

Nastavnici u pismu našem listu podsećaju da su se ovim povodom već obratili premijeru, ministru prosvete, predsedniku Nacionalnog prosvetnog saveta i predsedniku skupštinskog Odbora za obrazovanje, kao i pokrajinskom sekretaru, u kojem su istakli da saglasnost za takav predlog nikada nije dalo ni jedno stručno udruženje.

„Mišljenja smo da je neodgovorno organizovati vežbanje za vreme trajanja velikog odmora, između časova (kada deca treba da se odmore, jedu i sl.). Međusmene su uglavnom rezervisane za nastavu verskog i građanskog vaspitanja, druge izborne predmete i školska takmičenja. Pitanje je gde će se deca pripremiti za taj takozvani čas, gde će se presvući, umiti, oprati ruke… Predloženi model tri puta 30 minuta ne doprinosi razvoju učenika”, ističu profesori.

Oni podsećaju ministra i da se vežbanje u vidu rekreativnih pauza, koje je u programe uvedeno osamdesetih godina prošlog veka, pokazalo u praksi kao neizvodljivo.

„Evropska komisija za obrazovanje je formirala sa Evropskom asocijacijom profesora fizičkog vaspitanja u Budimpešti juna ove godine komisiju za povećanje broja časova fizičkog vaspitanja u Evropi. Primera  radi, pet časova fizičkog vaspitanja uvedeno je u Mađarskoj i Sloveniji, a u Ruskoj Federaciji je vraćen broj časova fizičkog na tri sa dva nedeljno”, navodi se u pismu koje je potpisao predsednik SSPFVS, prof. dr Dragoljub Višnjić.

Nastavnici kažu da podržavaju inicijativu za izmenu nastavnog plana i programa fizičkog vaspitanja, koju je mr Goran Petrović podneo Ministarstvu prosvete, u ime Udruženja pedagoga fizičke kulture Beograda, koje je članica SSPFVS. Tu se predlaže objedinjavanje časova dva predmeta – izabrani sport i fizičko vaspitanje u jedan predmet sa tri časa nedeljno i uvođenje obavezne sportske sekcije u još dva dana tokom nedelje, kako bi  učenici imali svakodnevne fizičke aktivnosti.

Kada je reč o informatici, profesori fizičkog smatraju da ovaj predmet treba da ima svoje mesto u našem vaspitno-obrazovnom sistemu, ali ne na način da se izabrani sport ukine, kako bi se taj čas ustupio drugom predmetu. Oni predlažu sledeći model – da učenici, osim na predmetu tehničko-informatičko obrazovanje, imaju dodatne časove informatike tri puta po pola sata nedeljno.

„Oduzimanje jednog časa fizičkog vaspitanja direktan je atak na sposobnosti i zdravlje naše dece i omladine. Propušteno u informatici se može naučiti, a propušteno u dečjem fizičkom razvoju se nikada ne može nadoknaditi”, poručuju profesori fizičkog vaspitanja.

Nastavnici na kraju podsećaju i da rasprava na temu povećanja fonda časova fizičkog vaspitanja traje u Nacionalnom prosvetnom savetu još od 2011. godine i da je usvojen set mera (od prvog razreda do fakulteta), koje bi trebalo preduzeti u cilju poboljšanja zdravlja i psihofizičkih sposobnosti dece i omladine.

(Sandra Gucijan, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decafizickoškola
Komentari (0)
Dodaj komentar