NDNV: Institucije da obezbede funkcionisanje pravne države i zaustave tabloide u linču novinara N1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas je najoštrije osudilo kampanju protiv novinara i saradnika televizije N1 i pozvalo nadležne institucije da konačno reaguju na napade.
„Nedopustivo je da institucije kao što su policija, tužilaštvo i sudstvo u žustroj kampanji koja se vodi protiv saradnika televizije N1 i dalje ćute i da se ponašaju kao da je reč o jednoj normalnoj pojavi u društvu u kom glavni akteri izvršne vlasti i dalje tvrde da je ono demokratsko“, saopštio je NDNV.
Ovo najstarije nezavisno udruženje novinara izrazilo je duboku zabrinutost zbog „blaćenja kolega koji u skladu sa Kodeksom novinara Srbije postavljaju pitanja od javnog značaja i insistiraju na odgovorima izvršne vlasti“.

„Ovaj princip je osnova svake prave demokratije i zaslužuje podršku cele zajednice“, poručio je NDNV.

U saopštenju se dodaje da postoji velika zabrinut za bezbednost direktora programa te televizije Jugoslava Ćosića i novinara Miodraga Sovilja, zbog brutalnog linča kojem su izloženi u režimskim tabloidima.

„Tabloidi su, uz očigledno odobrenje vlasti preuzeli nadležnosti pravosudja. Pozivamo gradjane, pravosudje i policiju da hitno povrate institucije i obezbede funkcionisanje pravne države. Ukoliko se tabloidima dozvoli da optužuju i presudjuju kao nekakve javne sudnice, posledice će biti nesagledive“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da u demokratskom poretku institucije treba da rade u interesu gradjana, pa ih je NDNV pozivao da „konačno opravdaju sopstveno postojanje i reaguju“.

„NDNV podseća da kampanja protiv novinara koji rade u javnom interesu i u skladu sa profesionalnim standardima, ugrožava i njih, jer medijske slobode znače i slobodu pojedinca. Zato pozivamo zajednicu da se suprotstavi govoru mržnje i verbalnom nasilju“, stoji u saopštenju.

Kako se navodi na sajtu N1, spornu konferenciju za novinare u Beogradu na vodi danas pokušavaju da povežu sa time da je predsednik Srbije bio na VMA zbog kardiovaskularnih problema.

N1 dodaje da je od brojnih slučajeva pretnji zaposlenima na N1 u proteklih pet godina, samo jedan počinilac dobio uslovnu kaznu zatvora, dok je drugom odredjeno lečenje u specijalističkoj ustanovi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar