NDNV najavio nastavak borbe za slobodno i profesionalno novinarstvo

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas, povodom obeležavanja 31. godišnjice početka rada, da će nastaviti borbu za slobodno novinarstvo u Vojvodini i Srbiji, a da će u fokusu njihovog rada u ovoj godini biti unapredjenje rada lokalnih novinara.

„Ponosni smo na to da se i posle više od 30 godina borimo za iste ciljeve: da stvorimo slobodnu medijsku scenu, da novinari i novinarke mogu slobodno, bez straha da rade, i da gradimo i i negujemo profesionalno, objektivno i kvalitetno informisanje“, naveo je NDNV u saopštenju.

Najavili su da će u ovoj godini posvetiti pažnju jačanju infrastrukture NDNV-a u Vojvodini i dodali da veruju i u podršku gradjana profesionalnim novinarima.

„Nažalost, zbog atmosfere mržnje i podeljenosti u društvu, predstavnici i novinari NDNV-a, zbog svoje doslednosti u odbrani ključnih demokratskih principa i civilizacijskih tekovina savremenog društva zasnovanih na antifašizmu, zaštiti ljudskih prava i izgradnji demokratskih institucija – izloženi su konstatnim pritiscima i pretnjama“, piše u saopštenju.

Dodali su da veruju i u to da se sloboda govora i demokratija danas u Srbiji brane tako što se insistira na uzrocima a ne na posledicama, tako što se anomalije društva analiziraju i predočavaju javnosti, tako što se stvari nazivaju pravim imenom i uspostavljanjem principa odgovornosti.

NDNV je najstarije nezavisno novinarsko udruženje na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

NDNV je kao neprofitna organizacija osnovana i registrovana 17. januara 1990. godine, na inicijativu grupe uglednih vojvodjanskih novinara, koji su se usprotivili ratnohuškačkoj propagandi i politički čistkama u medijima u Vojvodini.

Čistke su usledile nakon što je vlast Slobodana Miloševića ukinula dotadašnju autonomiju Vojvodine, u jesen 1988. godine.

NDNV danas broji oko 600 članova, medju kojima je veliki broj onih novinara koji izveštavaju na jezicima manjinski nacionalnih zajednica.

Predsednici NDNV-a do sada su bili Miodrag Isakov (1990-1996), Dimitrije Boarov (1996-2000), Petar Petrović (2000-2004), Dinko Gruhonjić (2004-2016), Nedim Sejdinović (2016-2019).

Od 2019. godine aktuelni predsednik NDNV-a je Norbert Šinković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar