NDNV pozvao gradjane da podrže profesionalne novinare

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas gradjane da daju podršku novinarima koji profesionalno rade svoj posao, tako što će „birati njihova medijska izdanja i deliti njihove informacije“.

Kako se navodi u saopštenju, NDNV je pozvao svoje kolege da se čvrsto drže novinarske etike i da istraju u odbrani slobode govora.

„Hapšenje novinara, napadi na njih, kampanje mržnje kako u onlajn sferi, tako i u svakodnevnom životu često i u samim institucijama države, kao i uništavanje autonomije redakcija – samo produbljuju krizu kroz koju novinarska profesija prolazi pojavom velikog broja dezinformacija i mera u suzbijanju pandemije koje se u Srbiji koriste za dodatno sužavanje slobode novinara“, naveo je NDNV, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja.

Dodali su da su pretnje i napadi na medijske radnike i medije zapravo ugrožavanje prava gradjana da budu objektivno i pravovremeno informisani, što je preduslov za ostvarivanje svih ostalih gradjanskih prava.

NDNV je najavio da će nastaviti davanjem podrške kolegama i u ovoj godini kroz pravnu pomoć u slučaju da su ugroženi zbog profesionalnog izveštavanja, kao i kroz kontinuirane edukativne programe i za novinare i za ostale gradjane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar