Nedostatak saradnika i novca ključni problemi lokalnih portala vesti u Srbiji i Hrvatskoj

Nedostatak saradnika i novca ključni su problemi sa kojima se suočavaju lokalni portali vesti u Srbiji i Hrvatskoj, a ogromna većina je potpuno nezadovoljna sistemom javnog finansiranja medija, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja o potrebama lokalnih portala u dve zemlje.

Istraživačica Fondacije „Slavko Ćuruvija“ Tamara Ognjanović kazala je predstavljajući rezultate da je od 111 kontaktiranih medija u Srbiji, 39 odgovorilo na pitanja iz upitnika, dok je od 138 lokalnih portala iz Hrvatske, u istraživanju učestvovao 21.

Mediji iz Srbije koji su učestvovali u istraživanju u proseku imaju tri stalno angažovana novinara i urednika, dok u svakom petom lokalnom portalu, posao novinara, glavnog urednika, ali i kreativne i tehničke poslove, obavlja samo jedna osoba.

„Lokalni portali u Srbiji objavljuju nedeljno u proseku 32 vesti, dok hrvatski objavljuju 40. Postoji veliko radno opterećenje novinara jer na srpskim portalima nedeljno u proseku napišu 10 vesti i skoro dva duža članka, dok u Hrvatskoj taj broj iznosi 16 vesti i osam dužih članaka“, kazala je Ognjanović.

Dodala je da je skoro 70 odsto portala u Srbiji navelo da su njihovi novinari bili izloženi pretnjama, najčešće na društvenim mrežama a kao glavni izvor pritisaka, 80 odsto medija navelo je predstavnike lokalne vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar