Nekorektna izjava ministarke Joksimović

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je nekorektna izjava ministarke zadužene za evropske integracije Jadranke Joksimović koja je rekla da je poverenik ili „zbunjen“ ili „neznalica“ ili „politikant“.

Jadranka Joksimović je, kako su juče preneli mediji, rekla da nisu tačni navodi poverenika da su sve zemlje počele pregovore otvaranjem poglavlja 23 i 24, ocenivši da se on „malo zbunio ili ne poznaje evropsku praksu ili je u pitanju politizacija pitanja koje je veoma važno“.

Šabić je u saopštenju istakao da smatra svojom obavezom da, bez imalo želje da s ministarkom vodi polemiku „na takav način i na takvom nivou“, ukaže na nekoliko činjenica.

„Tačno je da sam 28. septembra, kao domaćin konferencije organizovane povodom Dana prava javnosti da zna odgovarajući na pitanja novinara, pored ostalog, izrazio žaljenje zbog lošeg stanja Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU i da sam u tom kontekstu rekao da je indikativno da pregovore nećemo otvoriti sa poglavljima 23 i 24, iako su to radile sve druge zemlje“, naveo je Šabić.

On je objasnio da je izraz „sve“ upotrebio, kako se to inače često radi, da bi označio veliku većinu, pravilo, trend, tendenciju.

„Ali, iako jeste pravilo, upisano u strateške dokumente EU da pregovori počinju otvaranjem ovih fundamentalnih poglavlja, to se zaista, poznato je, ne dešava uvek. Neko dobronameran razumeo bi odmah ovu nepreciznost. Neko stroži mogao bi je prepoznati kao predmet korektne kritičke opservacije. Ministarka, međutim, nije izabrala ni jedno ni drugo, već je procenila da je to dobra prilika da ona srpsku javnost obavesti o tome da je poverenik ili zbunjen, ili neznalica, ili politikant“, izjavio je Šabić.

Poverenik je istakao da se ne bi uopšte osvrtao na ministarkine „diskvalifikatorske ocene da nema ove treće, da se poverenik meša u politiku, što direktno asocira na još jedan pokušaj ugrožavanja pozicije nezavisnih kontrolnih tela, već prepoznatljivom metodom insinuiranja o njihovom mešanju u politiku“.

„Bilo bi mnogo bolje da smo umesto tih nekorektnih insinuacija od ministarke čuli stavove o otvorenim pitanjima planiranja u vezi sa Akcionim planom za Poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava)“, rekao je poverenik i dodao da i dalje nije usvojen novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Prema njegovim rečima, više puta je u skupštinskim dokumentima i u dokumentima vlade naglašavano kao nužno i važno obezbeđivanje potrebnih finansijskih i kadrovskih resursa povereniku, ali je svaki put odlagano.

„U konačnoj verziji Akcionog plana težište jačanja stavlja se na 2018. i 2019. Da sam ironičan, rekao bih – odlaže se dok ne ode aktuelni poverenik“, naveo je Šabić.

On je kao neshvatljivo ocenio to što se Akcioni plan za sprovođenje strategije zaštite podataka o ličnosti uopšte i ne pominje u poslednjoj verziji Akcionog plana za poglavlje 23, iako su potreba i rokovi za njegovo usvajanje bili potvrđeni u više planskih dokumenata, kao i u razgovoru s premijerom Aleksandrom Vučićem koji je tada najavio da će ići u ubrzanu proceduru.

„Za razliku od ministarke, ja njoj naravno neću lepiti nikakve etikete, ali bi ona morala znati da će ovo i ovakvo planiranje mnoge građane Srbije izvesno asocirati i na zbunjenost, neznanje ili politikanstvo“, naveo je Šabić u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar