Nema dalje: Priština povukla potez posle koga su šanse za dogovor sa Beogradom – mrtve

Vlada Kosova odbila dogovor o početku izrade statuta za formiranje ZSO dogovoren na nedavnom sastanku u Briselu između Beograda i Prištine, uz prisustvo evropskih visokih zvaničnika.

Vlada Kosova nije dala zeleno svetlo za izradu statuta Zajednice srpskih opština iako je delegacija Prištine u Briselu pružila uveravanje da će se to desiti,  potvrđeno je Sputnjiku u redovima bliskim kosovskim vlastima.

Kako je rečeno, vlada je zaključila da „nijedan zvaničnik Prištine nema mandat da donosi odluke van ustavnog okvira“. Kao i da će Statut biti izrađen, kada vlada to naloži timu koji je formirala prethodna vlast još 2016.

Ovom odlukom vlade u Prištini faktički je pogaženo obećanje koje je albanska delegacija dala na nedavno održanom sastanku u Briselu u nastavku dijalogu sa Beogradom. Tada su pružili uveravanja da će dozvoliti nadležnom timu da počne pripreme za izradu nacrta statuta Zajednice.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, samo potvrđuje za Sputnjik ono što Beograd već godinama govori, a to je da Priština neće da realizuje ključni deo briselskog sporazuma — formiranje Zajednice srpskih opština.

„Oni žele da obesmisle ZSO, da je ostave bez ikakvih nadležnosti i da na taj način zapravo ponište briselski sporazum“, uveren je Drecun.

Naš sagovornik kaže da je Srbija u više navrata upozoravala i Prištinu i Brisel i međunarodnu zajednicu da je briselski sporazum, kao i ceo proces normalizacije odnosa, bez ZSO —  mrtav.

„Sada je na onima koji su pokrovitelji ovih razgovora i dogovora, a to je Evropska unija,  da reaguju. Znači, ne mogu da se ponašaju tako nonšalantno  kada Priština evidentno godinama izbegava da realizuje obavezu da se formira ZSO“, naglašava naš sagovornik.

Drecun pita i da li mi treba da verujemo u naivnu tezu da Brisel i Vašington nemaju dovoljno uticaja na Prištinu da ispoštuje ono što je prihvatila kao svoju obavezu.

„Beograd je ispunio sve što je bilo do njega, sada je sve na Prištini. Neozbiljna je priča koja stiže iz Brisela i Vašingtona. Oni su ti koji imaju dovoljno mogućnosti i moraju da nateraju Prištinu da prihvati dogovoreno i ono što je prihvatila kao svoju obavezu“, precizan je Drecun.

Delegacije Beograda i Prištine krajem februara održale su u Briselu tehničke razgovore posle 14 meseci pauze. Delegaciju Beograda predvodio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a za Beograd je ključna tema bila upravo — formiranje Zajednice srpskih opština.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Priština
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Sad ce „nasAV“da pocne odmah kukumavku kako ga neko ne podrazava ,kako ga mrze itd i da je icinio sve sto je mogao. Verovatno je tako ali sto ne pusti nekoga drugoga ko moze vise,nemora bas da se mesa u svaku ne stvar nego i stvarcicu (sto stalno cini) mozda bi rezultat bio drugaciji. Nista se ne dje unapred dok se sve ne zavrsi. Treba da razgovara i vodi neko razgovore cija je i dedovina i pra dedovina i dalje na ovim prostorima i ko se sa razlogom zalaze za istu. Ovi sto sad pregovaraju i potpisuju nemaju to ukorenjenje i zato im je floskula „nije bitna proslost bitna je buducnost“. ko je bez proslosti sigurno nema ni buducnost. Drzava se ne vodi radi sitnih licnih interesa nego u interesu naroda i uz postovanje Ustava . Procitati Ustav i samo po njemu ( na istom se neko zakleo i obavezao) pred sadasnjim i buducim generacijama po silasku sa vlasti niko nema pravo da ostavi drzavu sa manjom teritorijom.

  • Proslav ćirilično

    Ja se „debelo“ uzdam u EU da će primorati svoju tvorevinu da izglasa asocijaciju-udruženje građana (kako je zvaničan naziv). – kad bi se zezali!

  • milan

    Zasto Vucic slepo i bez pogovora trci u Brisel i nanosi bol Srpskom Narodu? Zato sto je pi…Bosanska ucenjen,preti mu se sudjenjem za ratove u bivsoj Jugi.Zasto su njegovog ucitelja Seselja pustili.Da unosi razdor i svadju u Srbiji.Znaci sve u cilju destabilizacije drzave.A vi Narode Srpski i dalje glasajte za svoju smrt.Motke bre u ruke ……

  • Koka

    Mogu,mogu … pi cke

  • Balkan

    TZ drzava kosovo nikada nije nije nameravala da sprovede dogovoreno jer na to je niko ne promorava, cak precutno odobrava. Obzirom da se vrsi pritisak da Srbija do kraja ove godine potpise tz. obavezujuci dokument onda je normalno da TZ drzava kosovo izadje iz daljeg procesa jer svi pricaju o obavezujucem dokumentu koji ce Srbija potpisati do kraja godine zarad daljeg uspesnog nastavka pregovora u uclanjenju u EU. Prvo bih voleo da procitam kompromisno resenje o kome prica nas Predsednik a jos vise da vidim taj obavezujuci dokument. Za mene kao laika nista od toga nije vazno jer iz svega proizilazi priznaje TZ drzave kosovo. To sto se prica da mi defaktno ne moramo da priznamo ali da se saglasimo da budu clanica UN je isto sto i priznanje premat tome dosta igranja recima ili recite sta hocete ili cao, glupi nismo a umemo ako ne svi dosta nas zna da cita izmedju redova.

    • Radoslav Radovic

      Za Balkan. Postovanje. Pa zar moras citati izmedju redova, kad se vec otvoreno o tome govori.Siptari mogu da rade sta hoce, jer niti mi imamo drzavu, niti je ovo nasa vlast.Da je nasa vlast vec bi davno trazila vojnu pomoc Rusije.Ovako ni Beogradski okrug nece ostti u sastavu te drzave koju jos zovu Srbija.Mi nijesmo svjesni kao narod sta nam spremaju i sta mi odmah bez odlaganja treba da ucinimo.

    • VB

      to TZV zanemari.Pa njih priznaje vise zemalja od Srbije.Puske ste trebali uzeti kada je bilo vreme.Ali Vi nemate onu stvar vec poturate dupe I prema tome tisina.pssst.

  • Anonimni

    Pa dobro ljudi postuju svoj ustav,tako i mi nas KOSOVO JE SRBIJA i niko ne moze da potpise otudjivanje teritorije.