Neophodna reforma svih predmeta

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić izjavio je danas da je potrebno da se obavi reforma svih predmeta,  a ne samo veronauke i gradjanskog prava.

“Moramo da imamo procenu efekata za bilo koji predmet počevši od same matematike. Matematiku učimo mnogo više nego što učimo gradjansko ili veronauku i tu nam je takodje važno da imamo efekte učenja i vidimo da li nešto treba menjati“, rekao je Verbić nakon promocije besplatne linije 0800-100-121 namenjene roditeljima u cilju poboljšanja efekata inkluzivnog obrazovanja.0800 100 121

Reforma treba da obezbedi da se mnogo više pažnje obrati na to šta su ciljevi obrazovanja i željeni ishodi pojedinačnih predmeta, rekao je Verbić i dodao da na osnovu toga treba formirati stav šta treba učiti, a ne na osnovu toga ko će imati koliko časova i kako će se predmet zvati.

Prema njegovim rečima, stručna javnost mora da se izjasni oko svega toga i niko ne može da očekuje da bilo kakva jednokratna analiza pokaže kakvi su efekti predmeta.

Pitanje veronauke i gradjanskog vaspitanja su važna tema i diskusija o njima je neophodna, rekao je Verbić i dodao da neće dozvoliti da se diskusija vodi samo u  medijima.

“U ovom slučaju svi oni od čijih odluka zavisi kakvu ćemo školu imati moraju da daju svoje mišljenje, da se uključe. Nazovimo ovaj proces budjenja stručne javnosti. Oni moraju da kažu šta misle o planu i programu za bilo koji pojedinačni predmet u našim školama“, rekao je Verbić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar