Nezavisna kulturna scena osudila uništavanje izložbe o Vukovaru

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) osudila je danas uništavanje izložbe fotografija Srdjana Veljovića „Vukovar – ubijanje jednog grada 1991-2016“ u centru Novog Sada i zatražila od policije da što pre otkrije počinioce „tog vandalizma“.

NKSS je u saopštenju pozvao gradske, pokrajinske i republičke vlasti da „osiguraju bezbednost i nesmetano održavanje programa u prostorima umetnosti i kulture“.

„Izlozi galerije Šok koridor 22, koja se nalazi u Prolazu Milana Mladenovića u centru Novog Sada, razbijeni su u noći izmedju 5. i 6. decembra, a fotografije autora Srdjana Veljovića brutalno pocepane. Izlozi su najpre ispljuvani nekoliko dana uoči razbijanja, te su potom flomasterom ispisani natpisi kao što su: ‘A ubijanje Srba?’, ‘Stoko“, navelo je udruženje.

NKSS je izrazio očekivanje da će gradski čelnici Novog Sada, kao buduće Evropske prestonice kulture 2021. godine, „javno osuditi nasilje i govor mržnje i učiniti sve kako bi se slični nasilni dogadjaji sprečili i omogućio slobodan rad umetnika“.

Izložbu fotografija Srdjana Veljovića „Vukovar – ubijanje jednog grada“, postavili su povodom 25. godišnjice ratnog razaranja tog grada Art klinika iz Novog Sada i Žene u crnom iz Beograda.

Izložba je otvorena 18. novembra i trebalo je da traje mesec dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar