Nikolić raspisao izbore za 24. april: Neću biti razočaran ako pobedi neko drugi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas Ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisao vanredne republičke izbore za 24. april.

Nikolić je rekao da je došlo je vreme za ispitivanje podrške, jer reforme su ozbiljne i teške i zato je potrebno da se građani izjasne – da li podržavaju reforme ili postoji neka bolja ideja i možda neko drugi ko zaslužuje poverenje građana, rekao je Nikolić.

Nakon što je potpisao Ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora Nikolić je pozvao građane i učesnike izbora, ali i medije na fer i demokratsku utakmicu izrazišsi uverenje da će Srbija nakon izbora nastaviti s reformama i da neće odustati od puta kojim sada ide.

Nikolić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi želeo da pobedi SNS, ali da će isto tako moći da sarađuje sa svakom vladom.

„Neću ja da budem razočaran ako pobede drugi“, rekao je i dodao da nije siguran da bi se posle drugačijeg izbornog ishoda nastavile reforme, a njegova je želja, kako je istakao, da pobedi ideja koja je dobra za Srbiju.

Nikolić je ocenio i da je vlada u prethodnom periodu učinila mnogo, pokrenula čitav sistem reformi za koje mora da obezbedi novi mandat, kako bi bila sigurna da ono što radi, radi po volji građana.

„Očekujem fer i demokratske izbore“, rekao je Nikolić i istakao da ne sumnja u regularnost izbora.

Nikolić je rekao da se regularnosti izbora može govoriti kada se neregularnost desi.

„O tome da izbori neće biti regularni, govore oni koji se plaše da izađu na izbore i da će izgubiti. Imamo toliko sistema kontrole da je nemoguće da nezapaženo prođe favorizovanje ili neregularnost prođe nekažnjeno“, rekao je Nikolić.

Podsetivši da je Srbija sve svoje političke probleme rešavala vanrednim izborima i da su građani uvek bili u pravu kad izaberu, predsednik je istakao da će sve institucije države funkcionisati, iako će izbori biti održani na nekoliko nivoa.

Na pitanje hoće li se na neki način angažovati u izbornoj kampanji, predsednik je je poručio: „Neće me biti sramota ako neko iz SNS zatraži moju pomoć da tu pomoć i pružim“.

Istakavši da se nada da će država nastaviti sa reformama i da neće odustati od tog puta, Nikolić je poručio da će opozicija na izborima imati priliku da proveri koliko je traga ostavila među građanima svojim delovanjem.

Upitan kakva su njegova očekivanja od nove vlade, Nikolić je istakao da se ne meša u to kakav će da bude sastav vlade, te da će se o tome dogovarati oni koji obezbedi većinu.

„Potpuno su besmislene priče da se mešam u poslaničku listu SNS ili u sastav vlade. Uostalom, bilo je evidentno u ovih četiri godine da se nisam mešao u sastav vlade“, podvukao je Nikolić.

Upitan da li je, budući da je ranije bio protiv raspisivanja izbora, u međuvremenu dobio dodatna uveravanja od premijera, Nikolić je rekao da je svoj stav o izborima iznosio pre nego što je vlada donela odluku o izborima, a da posle toga njegov stav više nije važan.

„Niko nije trebalo da me ubeđuje da li treba da bude izbora ili ne, već samo da budu ispunjeni zakonski uslovi. Ispunjeni su svi uslovi da danas budu raspisani izbori i ja sam to učinio, oko toga nemam dilemu“, rekao je Nikolić.

Stranke sastavljaju poslaničke liste

U danu u kojem je predsednik Republike na predlog sad već tehničke vlade raspustio parlament i raspisao izbore za 24. april, mediji već uveliko špekulišu o podelama mandata, pa i nekim kadrovskim „postizbornim“ rešenjima.

Zvanično i sasvim izvesno, stranke danas potpisuju koalicione sporazume, i, uglavnom, završavaju posao na sastavljanju poslaničkih lista, iako je rok za njihovo dostavljanje RIK-u 15 dana pre izbora, ali će redosled na glasačkim listićima sigurno diktirati mnogo ažurniji tempo.

Izvesno je i to, sudeći po dosadašnjim iskustvima, da će Republičkoj izbornoj komisiji liste među prvima predati SNS, SPS, DS…

Na listi „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ pored napredanjaka biće i Socijaldemokratska partija Srbije, PUPS, Nova Srbija, Pokret socijalista, Srpski pokret obnove, Srpska narodna partija, Pokret snaga Srbije i Samostalni DSS.

SNS je koalicioni sporazum potpisala najpre sa SDPS, uz poruku da je ta stranka najznačajniji partner naprednjaka. Mediji spekulišu da će Ljajićevi imati deset poslaničkih mesta.

Medijske navode da će Nova Srbija imati četiri sigurna poslanička mesta demantuju u toj stranci, ne želeći da preciziraju kakav je dogovor postignut.

Nije još poznato ni koliko mandata će u parlamentu imati PUPS, stranka Milana Krkobabića.

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin najavio je da će ta partija danas potpisati koalicioni sporazum sa SNS, da su brojevi dogovoreni i da će biti isti kao i na prošlim izborima.

U SPO-u tvrde da su postigli dogovor da u budućem sazivu parlamenta imaju pet poslanika, ali to nije zvanično potvrđeno.

Iz Srpskog narodnog pokreta Nenada Popovića kažu da će u parlamentu imati sigurnih troje poslanika.

Mediji predsednika SNP Nenada Popovića već „vide“ u budućoj vladi, kao zaduženog za kontakte i saradnju sa Moskvom.

Andreja Mladenović, predsednik Samostalnog DSS, rekao je Tanjugu da je postignut dogovor da on bude na listi SNS za predstojeće republičke izbore, dok će na listi biti i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Na listi SPS biće stari koalicioni partner Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme i stranka Zeleni Srbije, a lista će, prema rečima lidera socijalista Ivice Dačića biti predata narednih dana.

„Na listi će biti i drugih uglednih pojedinaca, udruženja i manjih partija, ali one neće biti u imenu koalicije“, rekao je Dačić danas novinarima.

Na listi Demokratske stranke „Za pravedniju Srbiju – Demokratska stranka“ naći će se Nova stranka, Zajedno za Srbiju, Zajedno za Šumadiju, Pokret za Krajinu i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini…

Slogan liste je „Za pravedniju Srbiju, da živimo normalno, da živimo sada“.

U SDS i LDP kažu da još traje usaglašavanje i da će uskoro izaći u javnost.

Lista Demokratske stranke Srbije i Dveri biće usaglašena u nedelju na Glavnom odboru DS S, rečeno je Tanjugu u toj stranci, a za sad je poznato da će naziv liste biti „Dveri – Demokratska stranka Srbije – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović“, dok će prva na listi biti Rašković Ivić.

Takođe, obe stranke će ponuditi po jednu vanstrančku ličnost među prvih 13 na listi.

Na listi SRS mogu biti samo članovi radikala, podvukao je njihov lider Vojislav Šešelj, navodeći da će konačna lista biti utvrđena sutra.

Među prvih deset na listi biće Šešelj, Nemanja Šarović, Zoran Krasić, Vjerica Radeta, Nataša Jovanović, a radikali očekuju da će opet biti jaka i moćna parlamentarna stranka.

Na svakoj listi se, inače, nalazi po 250 kandidata za poslanike, a svaki treći treba da bude pripadnik manje zastupljenog pola, odnosno žena.

Prema zakonu o izboru narodnih poslanika, liste mogu da se predaju RIK-u 15 dana pre izbora.

Do 2. aprila prijave za glasanje u inostranstvu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obavestilo je danas birače sa boravištem u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do 2. aprila, mogu podneti zahtev da na predstojećim parlamentarnim izborima glasaju u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstveni matični broj, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, već u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu, objašnjavaju u Ministarstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izboriTomislav Nikolić
Komentari (0)
Dodaj komentar