Nova automatska merna stanica u Radincu počela sa radom

SMEDEREVO – Direktor za tehničke poslove železare HBIS Srbija Džao Kajsing (Zhao Kaixing) i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srđan Lalić potpisali su danas Ugovor o donaciji kojim je Agenciji predata automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha, postavljena u naselju Radinac u neposrednoj blizini smederevske železare.

„Svaka fabrika koja ima proizvodnju u kontinuitetu, utiče u nekoj meri na životnu sredinu i konstantan monitoring je ključan za praćenje stanja kvaliteta životne sredine. Kako monitoring koji u okruženju imamo nije bio automatski, on nije zadovoljavao naše standarde. Zbog toga je kompanija HBIS Srbija, koja brine o zdravlju svojih zaposlenih i građana lokalne zajednice, odlučila još početkom juna, da Agenciji za zaštitu životne sredine donira automatsku mernu stanicu, čija je vrednost 12 miliona dinara, rekao je Džao.

Dodao je da je Agencija donela odluku o lokaciji i da su od danas, nakon završenih testiranja, podaci o kvalitetu vazduha su dostupni online u realnom vremenu, saopštio je HBIS.

Nova stanica sadrži analizatore za praćenje koncentracija sumpor-dioksida, azot-dioksida, ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica (PM10/PM2.5).

Na stanici će se pratiti i meteorološki podaci, a ostaće takođe i manuelna merenja suspendovanih čestica kako bi se i dalje analizirala prisutnost teških metala u njima.

„HBIS Srbija postavljanjem automatske merne stanice predstavlja pozitivan primer drugim kompanijama koje u okviru svoje delatnosti imaju tešku industriju. Na ovaj način biće u mogućnosti da prevashodno sebe kontrolišu, ali i transparentno prikažu kvalitet vazduha okoline fabričkog kompleksa. Njenim puštanjem u rad dobićemo bolju i kvalitetniju sliku o stanju vazduha u Smederevu“, rekao je Lalić.

Merna stanica po specifikaciji odgovara svemu što smo tražili, tako da ćemo moći da pratimo satne vrednosti traženih parametara, kaže Lalić.

Takođe, dodaj, da sa tom stanicom Agencija vrši monitoring vazduha na 39 mesta u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar