Nova godina uz muziku, vatromet i petarde (FOTO)

Nova godina u srpskim gradovima dočekana je u veseloj atmosferi na gradskim trgovima, restoranima, lokalima i u sopstvenim režijama, uz vatromete, ali i zaglušujuću pucnjavu petardi i druga pirotehnička sredstva.

Skoro 20.000 Beogradjana i gostiju Beograda dočekalo je 2017. godinu na Trgu Nikole Pašića ispred Doma Narodne skupštine uz vatromet i pesmu Bajage i Instruktora „Ako treba da je kraj“.

Članovi benda sa bine su poželeli svima da vole i da budu voljeni, a zatim je počeo gotovo desetominutni vatromet. Većina prisutnih te trenutke zabeležila je mobilnim telefonima, a posle vatrometa koncert je nastavljen Bajaginom pesmom „Moji su drugovi…“.

Kao i svake Nove godine, mnogobrojni strani turisti odlučili su da Novu godinu dočekaju u Beogradu, pa se na ulicama mogu čuti najčešće slovenački i engleski, ali i kineski jezik.

Proslava je počela koncertom Plavog orkestra, sa zakašnjenjem od pola sata, a posetioci svih uzrasta, od dece do penzionera, na tezgama su mogli da kupe kuvano vino, rakiju, roštilj i pivo.

Na više punktova policija je zbog bezbednosti pretresala sve koji žele da prisustvuju organizovanoj proslavi na glavnom beogradskom trgu. Obezbedjenje ne dozvoljava unišenje hrane, pića i upaljača.

Kod nekih gradjana to je izazvalo i negodovanje, uz konstataciju  –  „zašto ste me zvali na žurku, ako me sada pretresate“.

Ipak većina je zadovoljna, kažu, nisu im mnogo smetali ni kašnjenje početka proslave, ni dugačke pauze izmedju blokova.

Dva dečaka rodjena su 10 sekundi posle ponoći u beogradskoj Ginekološko-akušerskoj klinici KCS u Višegradskoj.

„Bukvalno je fotofiniš odlučio“, rekla je agenciji Beta doktorka Tatjana Dosev iz porodilišta u Višegradskoj.

Novorodjene bebe su treće, odnosno četvrto dete porodiljama koje su ih donele na svet.

Minut posle ponoći rodjen je dečak u porodilištu Narodni front, težak 4,05 kilograma.

Nastupom Zdravka Čolića i uz desetominutni vatromet, Novi Sad je sinoć na glavnom Trgu slobode obeležio novogodišnju noć, a prema procenama, na trgu je slavilo oko 20 hiljada ljudi.

Centralna proslava počela je nastupom Novosadskog Big Benda sa pevačicom Bojanom Stamenov i gostima.

Tačno u ponoć prisutnima se obratio gradonačelnik Miloš Vučević, koji se osvrnuo na uspešne projekte, poput Evropske prestonice kulture i zahvalio gradjanima na podršci uz želje za uspešnu narednu godinu.

Na gradskim ulicama dežurale su sve dežurne službe u Vatrogasnoj jedinici i Policijskoj upravi Novi Sad.

U Dežurnom operativnom centru Policijske uprave rečeno je da u gradu nije bilo problema vezanih uz remećenje javnog reda i mira u novogodišnjoj noći, a stanje je bilo redovno, saopšteno je iz Gradske kuće.

Novogodišnji program „Dve Nove“ odvijao se ceo dan na četiri lokacije, pa su posetioci, osim na glavnom trgu, mogli da se zabavljaju i na Trgu republike, u Dunavskom parku i na žurci u Studiju M.

I ove godine u Novom Sadu se nastavio trend dnevnih novogodišnjih žurki, koje su od jutarnjih sati odvijale u većini kafića, a koje su veoma popularne medju Novosadjanima.

Festivalski doček na četiri lokacije  –  Trgu slobode, Trgu republike, Dunavskom parku i u Studiju M, pripremio je u saradnji sa Gradom Novim Sadom, tim kandidature ovog grada za evropsku prestonicu kulture „Novi Sad 2021“.

Javno komunalno preduzeće „Čistoća“ iz Novog Sada saopštilo je danas da je posle dočeka Nove godine odneto sedam tona smeća.

U saopštenju se navodi da je kompletno čišćenje Trga slobode, gde je gradski doček održan, završeno jutros u 9.30.

Prvo dete rodjeno u Novoj godini u Nišu je devojčica, a na centralnom gradskom trgu Nišlije i brojne goste su zabavljale rok grupe „Regina“ i „Bijelo dugme“.

Procenjuje se da je njihove nastupe pratilo izmedju pet i deset hiljada ljudi.

Po tradiciji, sa Tvrdjave u ponoć je ispaljen vatromet, a program na trgu završen je sat kasnije.

Lekari niške Hitne pomoći imali su u Novogodišnjoj noći pune ruke posla zbog alkoholisanih lica, a dežurna ekipa zbrinula je i trinaestogodišnje dete koje je zadobilo povredu prilikom bacanja petarde.

Kruševljani su u Novu godinu ušli uz pesme Riblje čorbe i vatromet, a doček je, prema podacima nadležnih službi, protekao mirno.

Pred Kruševljanima, koji su odlučili da Novu godinu dočekaju na glavnom gradskom trgu, najpre je nastupila grupa ZAA, a tokom popodneva je odigrana dečija predstava i izveden kulturno umetnički program.

Predstavnici Gradske uprave su, tradicionalno, nakon ponoći obišli dežurne službe.

Zamenica gradonačelnika Vesna Lazarević obišla je Policijsku upravu, Hitnu pomoć, apoteku i vatrogasce i uručila im torte, koje su napravili djaci Hemijsko-tehnološke škole, sa smera kuvar-poslastičar.

Šefovi dežurnih službi su, prema informaciji Gradske uprave, saopštili da je novogodišnja noć protekla skoro bez problema odnosno da je bilo nekoliko medicinskih intervencija zbog prekomerne konzumacije  alkohola, te da saobraćajnih nezgoda nije bilo.

Brojni Čačani dočekali su Novu godinu na gradskom trgu u Čačku uz koncert Lepe Brene.

U ponoć je priredjen i veliki vatromet.

Za koncert Lepe Brene i organizaciju dočeka Nove godine na trgu lokalna vlast je izdvojila 2,5 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Novogodišnja noć je u šest gradova Pomoravskog okruga protekla mirno, bez incidenata i saobraćajnih nesreća, rečeno je agenciji Beta u Policijskoj upravi u Jagodini.

Načelnica Hitne pomoći Zorica Vlašković kazala je da su obavili 54 intervencije i da su se najčešće javljali ljudi koji su imali visoku temperaturu, gušenje, glavobolju, vrtoglavice i visok pritisak, ali da u nije bilo mnogo alkoholisanih osoba.

Jedan mladić iz Jagodine zadobio je povredu šake od petarde.

„To je jedina teža povreda koja je obeležila ovu novogodišnju noć“, naglasila je Vlašković.

Prva Jagodinka u 2017. godini rodjena je jutros u 4.05, dok se u novogodišnjoj noći nijedno dete nije rodilo u Ćupriji i Paraćinu.

Rok grupa „Kerber“ napravila je pravi spektakl na dočeku Nove 2017. godine na centralnom gradskom trgu u Pirotu.

Pevali su pred nekoliko hiljada Piroćanaca, koji su uprkos veoma hladnom vremenu, došli na trg da uživaju u nezaboravnim hitovima Galeta i njegovih kolega iz benda „Medena“, „Ratne igre“ i mnogim drugim pesmama koje traju i koje vole sve generacije.

Organizator dočeka Dom kulture za sve je obezbedio tople napitke, čaj i kuvano vino.

U ponoć, po tradiciji, priredjen je vatromet koji je trajao gotovo deset minuta i izazvao ovacije velikog broja Piroćanaca koji su Novu godinu dočekali na trgu u centru grada i došli da uživaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar